Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал Кристофър Каволи: Трябва да сме по-добри от противника

[post-views]
Генерал Кристофър Каволи:  Трябва да сме по-добри от противника

Да изпреварваме нашите противници във всяка точка от пътя, призовава командващият силите на НАТО в Европа

Генерал Кристофър Каволи: Трябва да сме по-добри от противника
Генерал Кристофър Каволи

Генерал Кристофър Каволи е син на американски офицер от италиански произход. Роден е в западногерманския град Вюрцбург, Западна Германия, и израства във военните бази, където служи баща му. Завършил е Принстънския университет и говори руски език. Той е на служба от 1987 г. Участвал е във войната в Залива, няколко пъти е бил и в Афганистан. Командва американската армия в Европа от януари 2018 г. до октомври 2020 г., а след това поема командването на американските сили в Европа и Африка, чийто генерален щаб се намира в германския град Висбаден.

Командващият силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи сподели своите виждания за лидерството, съвременната война и бъдещето на европейската сигурност в разговор с Катрин Сендак, директор на Програмата за трансатлантическа отбрана и сигурност на Центъра за европейски политически анализи (СЕРА). Тази година CEPA връчи своята награда за трансатлантическо лидерство именно на генерал Каволи, като призна изключителния му принос за укрепване на Алианса.

Генерал Кристофър Каволи беше на посещение в България преди време като командващ на сухопътните сили на САЩ в Европа. Той проведе срещи с тогавашния началник на отбраната генерал Андрей Боцев и с тогавашния командир на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, с който обсъдиха бъдещи инициативи за развитието на военното сътрудничество.

„Това, което видяхме през последните месеци при инвазията на Русия в Украйна, са уроци, които научаваме от бойното поле. Сред тях са нововъзникващите разрушителни технологии, които виждаме. Много усилия се полагат за изучаване на тази война, национално, от нации, както и колективно като съюз. Имаме екипи за наблюдение, имаме екипи за проучване. В моята роля като командир на USEUCOM ние също имаме много контакти с украинците, защото ги обучаваме директно на места в цяла Европа, както и много от нашите съюзници, въпреки че повечето от тях работят в рамките на мисията на ЕС за военна помощ. Някои от уроците са стари, някои са малко по-нови, ролята на дроновете, които са изключително ефективни, много евтин начин да добавите трето измерение на операциите. Това изисква много малко поддръжка, много малко обучение и има огромни резултати на бойното поле“, подчертава генерал Каволи.

„Научаваме много и за електронната война. Много от тези уроци отново са стари, но има и нови. Опитахме се да споделим това с нашите украински колеги и те го възприеха много бързо и беше много полезно за тях. Така че за тази цел това донякъде утвърждава начина, по който работим. Има разрушителни технологии и ние ги изучаваме внимателно и се надяваме това да е полезно. Едно от забележителните неща за тази война е, че беше огромно напомняне, че войната не е само военно начинание. Войната е обществено начинание. Когато влезеш в голяма война като тази, това е обществено начинание. И нашите общества се ръководят, поне на Запад и сред нациите на НАТО, от нашите цивилни лидери. И затова качеството на лидерството е толкова важно“, отбелязва генерал Каволи.

„Ако погледнем Украйна, начинът, по който гражданското ръководство стимулира нацията, спаси ситуацията, а след това я обърна и я поведе с гордост и непоколебимост. Ако погледнем Алианса, начина, по който гражданските лидери се изправиха, застанаха заедно, тогава се връщаме към нашия въпрос за единството. Те бяха смели и взеха важни решения. Гражданското ръководство е наистина ключово за всичко това. Можете да имате победи на бойното поле без него, но няма да имате политически резултат, който търсите без това политическо лидерство“, посочва още командирът на USEUCOM.

„За нас няма да бъде изненада, когато Швеция бъде приета в Алианса, защото работим с тях толкова дълго, работихме с тях в обучението, работихме с тях по оперативната съвместимост, така че не е изненадващо, че те се интегрират бързо и лесно и че осигуряват реални способности и капацитет още в първия ден. Това са наистина важни характеристики на нов член. Те носят география като фактор за разширяване на Алианса, така че 1300 километра граница с Руската федерация е нещо, което трябва да вземем предвид. И това е нещо, което Руската федерация трябва да вземе предвид също. В допълнение към това сега имаме нации от НАТО по цялото крайбрежие на Балтийско море, което много променя военното уравнение в този воден пейзаж. Така че някои от тези неща много, много бързо се събират и правят голяма военна разлика за Алианса. Политически това са още две нации, които винаги са имали силен глас в Европа и силен глас в световните дела и те ще доведат тези гласове в съюза и ще допринесат за нашите дискусии“, категоричен е генерал Каволи.

„През първите десетилетия от нашето съществуване този съюз беше фокусиран върху колективната отбрана, ние защитаваме територията на съюза един с друг от външен агресор. След Студената война това изглеждаше вече ненужно и плановете, които трябваше да направим, очевидно излязоха от употреба и станаха неактуални. Вместо това започнахме да се концентрираме върху управлението на кризи, операции с по-малък мащаб, обикновено провеждани по предвидим график, обикновено с по-малък мащаб и обикновено, до известна степен, незадължителни. Тоест те не са ни били наложени, те са били неща, които сме избрали да правим. Започнахме да наричаме това операции „извън района“ или извън зоната. Това създаде модел за генериране на ротационни сили. Излизайки от 2014 г., осъзнахме, че трябва да се върнем към колективната отбрана, а след това със сигурност, излизайки от 2022 г., Алиансът даде да се разбере абсолютно ясно, че трябва да се върнем към колективната териториална отбрана“, каза още генерал Каволи

Според него днес имаме два основни противника – терористични групи и Руската федерация, като и двата показват необходимостта от връщане към колективната отбрана.

„Един от основните инструменти за това е прилагането на нашите възпиране и защита на евроатлантическата зона. Това е нашият всеобхватен стратегически подход. И част от това е да се създаде съвкупност от регионални планове. Тези регионални планове управляват всичко. Това е класически военен план, който показва как ще се защитаваме, къде, с какви сили и т.н. За първи път от 35 години имаме изискване за структура на силите за Алианса, което се основава на обективни планове. Така че това е огромен напредък. Ще бъде предизвикателство да се изгради тази структура на силите. Но въпреки това сега поне имаме план. Имаме нова структура, която концептуализирахме и сега попълваме подробностите и трябва да променим формата на нашия щаб, така че да са подходящи за новата си цел, но също така да бъдат разпределени на правилните места и фокусирани върху задачата, която трябва да изпълним. Има нова система за военно предупреждение, предназначена да рационализира властите и вземането на решения, така че да можем да реагираме бързо. Има нова съюзническа сила за реагиране като възпираща сила, която събираме в момента. В целия Алианс това води до промяна, от това, къде се фокусира щабът, до това, от какъв размер запаси от критични доставки имаме нужда. Къде точно ще стигнем – ще зависи от изборите, които правим като нации, знаете колко бързо искаме да изпълним тези изисквания, колко бързо искаме да ги установим. Това са големи политически решения, които трябва да вземем колективно, но също и нациите да ги вземат на национално ниво“, посочи още командирът на USEUCOM.

„Ключът е в това, че трябва да изпреварваме нашите противници във всяка точка от пътя. Войната и следователно възпирането са наистина конкурентни събития. Няма значение дали си добър, или лош, просто трябва да си по-добър от противника. Няма значение къде се намирате, стига винаги да сте в позиция с предимство. И цялата ни стратегия е проектирана около получаване и поддържане на предимство в областта, в географията и в готовността и това е мястото, където искам да ни видя, поддържайки тези предимства“, отбеляза в заключение генерал Каволи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани