Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дрон се връща сам от бойното поле при срив на свръзката

[post-views]
Дрон се връща сам от бойното поле при срив на свръзката

Сухопътните войски ползват авангардна свързочна техника

Дрон се връща сам от бойното поле при срив на свръзката
Дронът има големи способности за разузнаване и наблюдение на бойното поле
Фото авторът

Дрон, който се връща самостоятелно в точката на излитане, когато свръзката с него е прекъсната, беше представен по време на неотдавнашното

честване в Сухопътните войски

на 145-годишнината от създаването на Свързочните войски и органите за информационно осигуряване на Българската армия. Празникът във войсковия район Горна баня, по време на който се видя, че най-големият вид Въоръжени сили ползва авангардна свързочна техника, се състоя в батальона за комуникационно-информационна поддръжка, формиран преди около година.

Дронът има 20-мегапикселова камера за снимки и видео на разстояние, което оптично достига 8 км, а реалното е 5 км, обяснява командирът на рота капитан Тихомир Зарчев, който управлява летателното средство. „Квадрокоптерът служи за разузнаване, за наблюдение на развръщането на войските, на реалните бойни действия на реален терен в реално време. Може като крайно устройство да изкара картината на телевизор, на голям екран. Работи на УКВ честоти. Много е малък, компактен. Теглото му е 800 г, има 4 двигателчета и 4 перки”, изброява офицерът достойнствата на машината. В комплекта има три батерии, като всяка издържа 30–40 мин в зависимост от атмосферните условия. Ако е екстремно топло или студено, времето за ползване намалява.

„Хубавото при този дрон е, че ако отиде много далеч или се случи нещо друго и свръзката прекъсне, или започне да му пада батерията, той си

пази в паметта точката, от която е излетял

Има автономност да се върне до тази точка без операторска намеса. Това е много полезна опция”, изтъква капитан Зарчев. Той е преминал през обучения за управление на безпилотни летателни апарати. На последния операторски курс бяхме в Шумен във факултета на НВУ „В. Левски” за две седмици, казва офицерът.

По думите му не е много лесно да се управлява дронът. „Трябва практика, защото е много пъргав, развива висока скорост – 78 км/ч. Трябва да го виждаш къде се намира и накъде се движи, да се ориентираш – ляво, дясно, нагоре, надолу. Ако излезе от визуален обхват, например ако мине зад сграда, можеш да се ориентираш само по дисплея накъде да го управляваш”, обяснява капитан Зарчев.

Той представя и друга техника, която е на въоръжение във формированието. „Имаме носими радиостанции „Харис”, като едната работи в късовълновия (КВ) диапазон, а другата – в ултракъсовълновия (УКВ).

Акумулаторите им издържат 4 часа работа

като това време зависи от това, дали радиостанцията е постоянно натоварена. Колкото повече се предава и приема, толкова по-бързо се изтощава батерията”, разказва офицерът. Станциите се използват главно за работа на телефония, но имат възможност и за свръзка на телеграфия за предаване и приемане на съобщения чрез морзовата азбука.

Обхватът на радиостанциите без усилвател е няколко километра в зависимост от атмосферните условия. Апаратурата има вградени криптомодули и може да осигури криптирана свръзка. „Тези радиостанции са малки, компактни, предоставят целия набор от възможности, които дават по-старите системи. С различни антени може да работят, примерно пръчковидна или симетричен дипол”, казва капитан Зарчев. Той допълва, че в апаратните станции на формированието има и по-ново поколение „Харис”, с които в зависимост от възможностите на усилвателите се разширява обхватът на радиосвръзката.

Офицерът посочва и друга радиостанция „Харис” от трето поколение. Чрез нея е изграден широколентов канал за пренос на данни. „В момента наблюдаваме пред нас

войник на бъдещето

с тактическа каска, с камера и предаваме на живо картина от камерата на каската”, посочва офицерът към стоящия наблизо боец.

По думите на капитан Зарчев в реални условия подобно предаване на картина и звук може да се прави на няколко километра според възможностите на радиостанциите. Главната цел е да бъде получена реална картина от войските на терен.

Демонстрираме евентуални бъдещи възможности на системата, казва екипираният като войник на бъдещето редник Димитър Калаксъзов, който е младши оператор на комуникационна техника. По думите му техниката не тежи особено много. Има и доста по-тежки неща, така че е поносимо, не е нещо кой знае какво, споделя той.

По думите му техниката е удароустойчива, водоустойчива и прахоустойчива. Е, все пак има някаква степен на поносимост, но не е безсмъртна, казва с усмивка боецът.

Колкото до комуникационните възможности на техниката, тя ни позволява да се вижда реално какво правим, нашите реални действия и да има по-сигурна свръзка в някои ситуации, заявява редникът. По думите му все още не са имали по-големи обучителни прояви с тази техника. Надяваме се следващата година тя

да навлезе по-широко

за да можем да я ползваме, казва редник Калаксъзов.

На отделна маса по време на честването посетителите можеха да видят подредени по поколения апарати от системата ТЕТРА, каквито командирите масово използват. Това са мобилни тетри, едната е возима, поставя се в автомобилите, а останалите са носимите – които почти всеки е срещал в ежедневието си, посочва към свързочните средства старши лейтенант Боян Лапев – командир на втори взвод в рота за КИС.

Сред апараите има и по-стари образци, които вече почти не се използват. Доминират обаче масово използваните в днешно време. „Могат да предават глас и данни, могат да се използват за телефония чрез номеронабиране или посредством бутона отстрани като т. нар. уоки-токита. Могат да бъдат свързани с компютър, като ако компютърът има подходящия софтуер, може да се използват за чат, изпращане на съобщения или изпращане на данни, снимки. Ето тази, последната, има камера – може да се заснеме и да се изпращат тези снимки. А другите може да се използват като преносна среда. Например да се снима с камерата на лаптопа и използвайки тетрата като преносна среда, да се предават данните чрез нея”, обяснява старши лейтенант Лапев. По думите му техниката непрекъснато се усъвършенства. Създадена е и

вече се тества мобилна тетра клетка

за да може да се покриват и местности, в които няма обхват на стационарните тетра клетки. „Всичко зависи от клетката – ако на местността, където се намираме, има обхват, могат да се използват всички възможности на тези модеми, но общо взето, става дума за пренос на глас, телефония и данни”, обобщава офицерът.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани