Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оформяне и манипулиране на информационното пространство

[post-views]
Оформяне и манипулиране на информационното пространство

Пламен ПЕТРОВ

Никой не повярва на лъжите на Сергей Лавров в Ню Йорк

Оформяне и манипулиране на информационното пространство
Руският миротворчески контингент не реагира при светкавичната военна операция на Азербайджан в Нагорни Карабах през миналия месец и десетки хиляди арменски бежанци напуснаха родните си домове

На своя военен жаргон офицерите понякога говорят за „оформяне на бойното поле“, имайки предвид мерки, които задават условията за операции. Понякога тези действия се предприемат още преди започването на боя. Манипулатори, дезинформатори или автократични управници често се опитват да оформят риторично бойното поле, като арестуват журналисти, затварят независими или разследващи медии, наводняват платформите на социалните мрежи със спам или изкривяват дневния ред, като отклоняват вниманието, за да избегнат неудобни проблеми. Всички тези трикове са класически и са актуални за действията на Русия в последните няколко дни, отбелязват в началото на своя редовен доклад за дезинформационните кампании на Кремъл експертите от Службата за външни действия на ЕС.

Чужд човек в Ню Йорк

Говорейки пред полупразна зала по време на сесията на Общото събрание на ООН, руският външен министър Сергей Лавров направи пореден опит да отклони международното внимание, като избегна каквото и да било споменаване на очевидното – руската агресивна война срещу Украйна. Вместо това Лавров използва по-голяма част от отреденото му време, за да обвинява Запада за всичко – от създаването на несправедлив свят до провеждането на хибридна война срещу Русия. Неговите манипулативни твърдения включват следните обвинения: Западът използва Хартата на ООН селективно за своите политически цели, докато Русия се придържала към тази Харта в нейната цялост; САЩ са се месили и продължават да се месят във вътрешните работи на Украйна; САЩ са организирали украинската революция и последващата криза; с подкрепата на Запада Украйна нарушава принципа на самоопределение на руското малцинство и Хартата на ООН; страни от ЕС нарушават правата на руските малцинства; Украйна и западните държави не се придържат към принципа за мирно уреждане на споровете; Украйна отказва диалог, докато Русия е готова на мирни преговори; Западът не е ангажиран с мултиратерализма и не признава принципа за равенство между суверенните държави.

Звеното на ЕС за борба с дезинформацията е изобличавало много пъти тези манипулативни и неверни твърдения. Но ако в изказването на Лавров в Ню Йорк замените думите „Западът“, „САЩ“ или „Украйна“ с „Русия“, резултатът ще бъде една много по-точна картина на реалността.

На пресконференция в Ню Йорк Лавров също така твърдеше, че Русия би признала териториалния интегритет на Украйна в границите от 1991 г., при условие че Киев не влиза в международни съюзи (разбирай – НАТО) и уважава правата на руското малцинство. Това заблуждаващо говорене манипулира дискусията и отвлича вниманието от основните факти: Русия анексира незаконно Крим през 2014 г. ; започна въоръжен конфликт в Източна Украйна по-късно през пролетта на същата година и започна пълномащабна инвазия през февруари 2022 г. Тези действия никак не показват готовност да „се уважава териториалният интегритет на Украйна“.

Блицоперацията в Нагорни Карабах

Ситуацията около Нагорни Карабах е сложна и напрегната от много години. В края на септември Азербайджан проведе еднодневна военна операция и пое ефективно контрола над областта. Върховният представител на ЕС за външната политика излезе с изявление, в което осъжда военната операция на Азербайджан срещу арменското население на Нагорни Карабах, изразява съжаление за жертвите и загубата на живот, причинени от тази ескалация, като също така призовава Азербайджан да позволи незабавен и безпрепятствен хуманитарен достъп до нуждаещото се население. На 24 септември арменският премиер-министър Никол Пашинян критикува Русия и доминираната от Москва Организация на Договора за колективна сигурност, наричайки я нефункционираща.

В мисленето на Кремъл, останало във времената на Студената война, никоя страна, по-малка от Русия, не може да има свое собствено мнение. EUvsDisinfo събра много случаи на дезинформация, разобличаващи един от най-популярните прокремълски наративи за т.нар. марионетка на Запада. Дезинформационната машина на Кремъл го използва при всеки удобен случай. Събитията в Нагорни Карабах не са изключение. Този път „високоговорителите“ на дезинформацията излъчват с най-висок тон.

Обвинявай Запада, отново

Руското външно министерство обвинява за всичко арменския премиер Никол Пашинян и разбира се, Запада. Не за първи път прокремълски медии фокусират вниманието си върху „неудобния“ от гледна точка на Москва лидер на Армения. Не беше и първият път, когато Кремъл свързва демократично избран лидер със западно влияние. Украйна е другият пример.

На 20 септември водещата руска държавна телевизия „Первый канал“ обвини САЩ в провокирането на напрежение. След това прокремълските издания и много телевизии се опитаха да обвинят европейските лидери за азербайджанската военна операция в Нагорни Карабах и за тежката хуманитарна ситуация в района.

Разбира се, тези твърдения противоречат на реалността в Южен Кавказ. Нито САЩ, нито ЕС разполагат с военни контингенти в Армения или в Нагорни Карабах, които могат да се намесят при кризисна ситуация. Войски в района има Русия – военна база край арменския град Гюмри, граничари, които пазят арменските граници, както и миротворчески контингент от около 2000 войници и офицери, разположен в Нагорни Карабах от ноември 2020 г. Руските миротворци обаче не реагираха по никакъв начин при светкавичната военна операция на Азербайджан от миналия месец. Причината е, че нямаха такива инструкции от Москва, за която е по-лесно да обвини Запада за ескалацията на напрежението.

Най-ново

Единична публикация

Избрани