Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поглед на филмовото „Око” към войната

[post-views]
Поглед на филмовото „Око” към войната

Международният фестивал на етнографското кино „Око” върви вече цяла седмица. Той тръгва от бесарабския град в Украйна Болград и спира в 4-тото си издание у нас. Създателката му Тетяна Станева, режисьор, бесарабска българка, каза на откриването му, че в дните на войната на украинска земя фестивалът има мисия: Да разобличава злото.

Правим фестивала, защото истината има значение, каза тя, и защото основното противодействие на хибридната война са фактите и затова е толкова значимо документалното кино днес. И украинският посланик у нас Олеся Илашчук, и всички изказали се си пожелаха следващото издание на фестивала да се проведе в свободна и независима Украйна. На 6 и 7 октомври все още може да се видят филми от програмата в културен център G8 на ул. „У. Гладстон” 8, а закриването е от 18,00 ч. в събота, когато се ще прожектират и наградените ленти.

Освен филми с традиционната за фестивала тематика той знаково беше открит от заглавието „Живот на предела” на Павло Пелешок за бушуващата война на Кремъл срещу украинския народ. Необикновен филм, показващ живота на двама украински кинематографисти и приятели в паралелните вселени на войната, където са доброволци от година и половина, и фестивалната реалност в Кан, Лос Анджелис и в Монте Карло. Пълнометражният документален филм е разказ през съдбата на Павло и Юра Иванишин. Техният филм „Огнена зима: борбата на Украйна за свобода” е включен в шортлистата за „Оскар”. Тогава командирът им настоява да заминат в Лос Анджелис и да разкажат на външния свят какво наистина се случва в Украйна и че неутрални няма да може да останат. Филмът преминава от събитията на Майдана през анексията на Крим и бурното време в Донецк и Луганск до времето на фронта днес, когато войната е всекидневие за двамата млади мъже в окопите. Войната, която само формално започна на 24.02.22 г. Затова „случилото се на 24 февруари не беше новина, но дойде като шок”, казват героите на филма „Живот на предела”, който трябва да се види.

Много е важно, казва Тетяна Станева, да се документира войната, да се покаже истината каквато е… Събраните у нас дарения за фестивала са знак, че българите искат да я знаят.

Най-ново

Единична публикация

Избрани