Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наземен робот изстрелва рояк от дронове камикадзе

[post-views]
Наземен робот изстрелва рояк от дронове камикадзе

Дронове, произведени в Обединените арабски емирства (ОАЕ), бяха интегрирани с естонски наземни безпилотни мобилни платформи. Това е комбинация от реещи се дронове камикадзе, които се изстрелват от наземен робот. За първи път боеприпаси от ОАЕ са интегрирани в европейско безпилотно наземно средство.

Анализаторите заявяват, че комбинацията от реещ се дрон, изстрелян от наземен робот, може да бъде привлекателна за европейските военни, които в момента модернизират сухопътните си сили.

Наземната естонска роботизирана платформа е известна под наименованието TheMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry System) – Верижна хибридна модулна пехотна система. Тя е предназначена за битки и ще работи в комбинация с дрона  Hunter („Ловец”) 2-S на ОАЕ. TheMIS е разработена и произведена, главно за да осигурява поддръжка на Силите за специални операции. Верижната платформа тежи 1630 кг, дълга е 2,4 м, широка е 2 м и има височина 1,1 м. Просветът от дъното на машината до повърхността на земята е 60 см. Може да носи полезен товар до 1200 кг. Машината е хибридна, разполага с дизелов генератор и електрически двигател. Може да бъде въоръжена с лека и тежка картечница 7,62 мм и 12,7 мм, гранатомет 40 мм, 30-мм оръдие, както и установка за противотанкови ракети. Работният обхват на машината е 1,5 км, а максималната скорост – 20 км/ч.

Отворената й архитектура дава възможност за участие в най-разнообразни мисии. Най-важното й качество е да подпомага логистиката и да осигурява снабдяването на бойните подразделения в последната миля до фронтовата линия на бойното поле. Освен бойните способности, които има наземният робот, когато е въоръжен, той притежава и т. нар. „мултисензорна интелигентност“. Чрез набор от високотехнологични прибори за наблюдение той осигурява на войската максимални ситуационна осведоменост, контрол, разузнаване и рекогносцировка в театъра на военните действия в реално време и в широк обхват, както и адекватна оценка на щетите след битка.

Безпилотният летателен апарат „Хънтър 2-S” е първият дрон, произведен в Обединените арабски емирства. Той е специално създаден, за да може да работи успешно в рояк и да комуникира с останалите дронове. Има размах на крилата 1,44 м и дължина 1,25 м. Полезният товар на дрона е 2 кг, а крейсерската му височина е 500 м. Максималната му скорост е 80 км/ч. Полетното му време е 45 мин. Естонският наземен робот носи четири дрона Hunter 2-S.

„Ловец“ е тактически дрон с вграден изкуствен интелект. Два от тези дронове могат да бъдат изстреляни за 21 сек.

Пусковата установка за дроновете Hunter 5-S Tube Launcher може да бъде монтирана върху бронирана или артилерийска платформа. Hunter 2-S е част от семейството на серията безпилотни летателни апарати Hunter 2. От тези дронове се очаква да споделят информация помежду си за проследяване и поддържане на позицията и преследване на правилната цел. Чрез определен алгоритъм дроновете могат да „общуват“ помежду си чрез основен канал, който свързва всички дронове, поставяйки на всеки от тях точно определена цел. Този комуникационен канал дава възможност дроновете да поддържат определен профил на полета, особено когато се разделят в по-малки групи, за да поразят целта.

Голямата пускова установка за реещи се дронове може да изстреля 36 дрона и да ги контролира. Те са оборудвани със система за разпознаване на приятели и врагове, известна като „чужд–свой“. Всяка пускова установка за  Hunter 2-S може да носи тръби за 21 дрона, но компанията производител има амбицията да пуска и да контролира до 70 дрона, изстреляни от камион, оборудван с три пускови установки. Производителят е планирал първото тестване на цялата система за тази година, а производството да започне през 2025 г. Полетът на първия дрон, излетял от тръбата си, е бил успешен. В Hunter 2-S има и детайли, отпечатани на 3D принтер от аерокосмически термопластичен материал.

Автономни боеприпаси нападат тихо от въздуха

Израел разработи нов безпилотен летателен апарат, наречен Sky Striker. Това на практика е напълно автономен боеприпас (LM), който може да локализира, придобива и поразява определени от оператора цели с бойна глава от 5 или 10 кг, инсталирана във фюзелажа, което позволява висока точност. Електрическото му задвижване предлага ниско ниво на шум, позволяващо тайни операции на малка надморска височина. Като тих, невидим и изненадващ нападател Sky Striker притежава максимални прецизност и надеждност, осигурявайки критично предимство на съвременното бойно поле. Може да стартира от различни наземни и въздушни платформи, като използва автоматична пневматична система за изстрелване и да измине разстояния от 20 км в рамките на 10 мин. Оборудван е с електрически двигател, който позволява операции до 2 ч и с обхват до 100 км.

Безпилотна въздушна платформа носи ракети с лазерно насочване

Британската армия демонстрира безпилотната летателна платформа „Хидра 400“. Платформата издига във въздуха три ракети „Бримстоун“ с лазерно насочване. „Бримстоун“ тежи 50 кг и има дължина 1,8 м. Тя се управлява от радар, работещ в милиметровия честотен диапазон и от полуактивна лазерна система. Полуактивното лазерно насочване означава, че ракетата „вижда“ лазерно петно върху целта, изпратено от „указател на цели“ отстрани – може да е оператор или автоматична система. „Бримстоун“ удря безпогрешно, ако петното е точно върху целта.

„Хидра 400“ е тежкотоварен дрон, задвижва се от квадрокоптерни ротори и шест микрореактивни двигателя, които увеличават мощността му. Пренася 400 кг товар на разстояние 25 км. Дронът е компактен, преносим и изстрелването му отнема на операторите само 6 мин. Може да удари танкове на повече от 30 км. Микрореактивните му двигатели работят със стандартно самолетно гориво. Благодарение на иновативния си дизайн и модулната архитектура „Хидра 400“ може да увеличава теглото на полезния си товар и бойния си обхват.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани