Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Русия унищожи танк „Леопард“, екипажен от германски войски

[post-views]
ДЕЗИНФО: Путин не е разбил Украйна, защото не иска да убива християни

Руски разузнавателен екип е унищожил доставен от Германия танк „Leopard“ на украинската армия с екипаж, състоящ се от войници на германския Бундерсвер в посока Запорожие. Водачът-механик на екипажа е тежко ранен, а останалите са загинали. Механикът многократно заявява, че не е наемник, а служител на Бундесвера и че той и останалата част от екипажа са членове на едно и също подразделение на германската армия. Шофьорът на цистерната почина от раните минути след като беше откри,т въпреки опитите да бъде спасен.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Твърдението не е подкрепено с никакви достоверни доказателства. Неяснотата в детайлите на историята, която не включва препратки към време или местоположение, нито имена и фамилии, които биха могли да бъдат проверени – допълнително подкопава доверието в нея.

Всъщност, противно на твърденията в тази дезинформационна история, в Украйна няма германски бойни части. Военната подкрепа на Германия за Украйна е ограничена до оборудване и оръжия, както и до помощ за обучение на украински войски на германска земя.

Целта на тази дезинформационна история е да очертае руския акт на агресия и нахлуване в Украйна като война срещу НАТО, за да мобилизира руския обществен морал, както и да обясни трудностите на Русия на бойното поле, като я представи като въвлечена в по-широка конфронтация с противник, много по-мощен от украинската армия.

Вижте тук за пълно развенчаване на този разказ за дезинформация.

https://euvsdisinfo.eu/report/russia-is-at-war-with-nato-not-ukraine

Превод: Ива Сапунджиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани