Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: САЩ се месят изборите в Словакия

[post-views]
Руската ЦИК откри нередности в документите на антивоенния кандидат Недеждин

Твърденията, че САЩ се месят в изборите в Словакия са на руското разузнаване. Според него Вашингтон няма да се спре пред нищо, включително изнудване, заплаха и подкупи, за да гарантира, че в страната ще остане на власт едно лоялно правителство. Опозицията в страната даде да се разбере, че ако бъде избрана няма да следва безпрекословно примера на САЩ, и американската страна в опит да и попречи е инструктира няколко от европейските си партньори, като и политическите и бизнес кръгове в Словакия. Според руското разузнаване САЩ вече са инструктирали лидера на партията на Прогресивна Словакия Михал Шимечка, който и заместник председател на ЕП, да състави кабинет, напълно лоялен на Вашингтон, ако партията спечели.

Опровержение:

Основната цел на подобна дезинформация е да дискредитира изборния процес в Словакия. Твърдението беше публикувано малко преди деня на изборите и то в момент, когато  социологическите прогнози показваха оспорвана надпреварата, с превес на управляващата Прогресивна партия на Михал Шимечка, за сметка на опозицията в лицето на бившия премиер Робърт Фицо, който обяви, че ако спечели ще спре всяка подкрепа за Украйна, което е ключова цел за Русия.

Втората цел на тази дезинформационна история, която твърди, че правителство начело с Шимечка ще е „напълно лоялно на Вашионгтон“ е да се насърчи повтарящия се прокремълски разказ за „загубения суверенитет“, основан на обвиненията срещу политически лидери и правителства, че са марионетки на САЩ, особено когато не действат според интересите на Русия, а пък онези политици и правителства, които го правят, Русия ги представя като независими.

Други примери за подобни дезинформационни разкази са твърденията, че Западът оказва натиск върху съюзниците на Русия и се меси във вътрешните им работи; САЩ и някои европейски държави активно се месят в вътрешните работи на суверенни държави;  Западът използва Русия, за да тества техники за намеса в изборите на други държави и че Русия никога не се е месила в демократичните процеси на други страни.

Към оригиналната статия тук: https://euvsdisinfo.eu/report/the-us-is-meddling-in-the-slovakian-election?fbclid=IwAR0zx1kbTN2oqFOqy0RC1blbWmB6hr09CsakY5zXDkayHnQE5iBBqYvrNAQ

Превод: Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани