Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Старо видео с фойерверки в Алжир невярно се представя за заснета израелска атака над Газа

[post-views]
Старо видео с фойерверки в Алжир невярно се представя за заснета израелска атака над Газа

  • Старо видео от юли 2023 г. невярно се представя в социалните мрежи като актуален клип от израелски бомбардировки над ивицата Газа;
  • Кадрите са заснети в Алжир и показват празненство с фойерверки и пиротехника на феновете на местния футболен отбор КР Белуиздад.

В социалните мрежи се разпространява старо видео, което се представя за кадри от израелски бомбардировки над ивицата Газа. Проверка на Factcheck.bg показа, че видеото всъщност е от юли 2023 г. В него е заснето празненство в Алжир с фойерверки и пиротехника, след като алжирският футболен отбор КР Белуиздад става шампион и отбелязва своята 61-ва годишнина.

В някои от споделените видеа, представени като кадри от бомбардировки над Газа, може да бъде видян воден знак с името на TikTok профил, който е публикувал видеото през септември 2023 г., но в последствие го е изтрил. Профили в платформата X (доскоро Twitter) публикуват екранни записи, в които може да бъде видяна датата на публикуване, както и коментарите, които са насочени към футболния отбор КР Белуиздад.

През юли 2023 г. отборът печели Шампионската лига на Алжир за десети път и отпразнува своята 61-ва годишнина. При търсене в YouTube и други социални мрежи могат да бъдат открити множество видеа от празненствата след победата, включително и представеното като кадри от бомбардировки над Газа, публикувано на 16 юли 2023 г.

Factcheck.bg намери и точното място в Алжир, където са заснети кадрите.

Кръговото движение, което може да бъде видяно във видеото:

Сградата с билборд, която също се вижда във видеото:

Конфликтът между Израел и Хамас е дългогодишен. Палестинската паравоенна организация Хамас е обявена от ЕС и САЩ за терористична организация. Сегашната ескалация започна на 7 октомври 2023 г., когато Израел беше нападната от Хамас. Ден по-късно израелското правителство официално обяви военно положение.  Конфликтът датира от самото създаване на Израел през 1948 г., когато при оттеглянето на Великобритания от територията на Палестина, се създава новата еврейска държава.

Проверено:

Разпространеното в социалните мрежи старо видео, представено като израелски бомбардировки над ивицата Газа, е извадено от контекст. Кадрите са заснети в Алжир през юли 2023 г. и показват празненство с фойерверки и пиротехника, с което привържениците на алжирския футболен отбор КР Белуиздад отпразнуват 61-вата годишнина и десетата титла на тима в Шампионската титла на Алжир.

По темата работи и Свилен Оприков.

Източник: factcheck.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани