Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Влязоха в сила промени в наредбата за допълнителните възнаграждания на военнослужещите

[post-views]
Комисията по отбрана обсъжда 30% увеличение на заплатите на военните

В днешния брой на Държавен вестник са публикувани измененията в Наредбата за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба на военнослужещите и за специфични условия на труд на цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Те влизат в сила от днес. С тях отпадат ограниченията при изплащане на някои допълнителни възнаграждения на военнослужещи.

Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили, допълнителни  възнаграждения с постоянен характер са тези, които „се изплащат ежемесечно заедно с основното месечно възнаграждение за постоянно съществуващи фактори, утежняващи условията за изпълнение на военната служба за заеманата длъжност“.

Промяната е в интерес на военнослужещите, изпълняващи военна служба на длъжности в многонационално формирование на територията на страната „Бойна група за изпълнение на дейности по усилена бдителност на Алианса“, които всеки месец ще получават допълнително 600 лв. На същия принцип, но по 300 лв., нараства месечният доход на военнослужещи и цивилни служители в Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия като международна военна организация на територията на страната, в Щабния елемент за интегриране сили на НАТО, като многонационално военно формирование на територията на страната и в Националния мобилен модул по КИС, което е военно формирование от командната структура на НАТО на територията на страната, Сега, при непълен работен месец, тези допълнителни възнаграждения се изплащат пропорционално на отработените дни.

Въвеждат се еднакви базисни ограничаващи условия, приложими към всички допълнителни възнаграждения, определени по реда на наредбата. Тук промяната е, че ще се изплащат допълнителни възнаграждения при ползване на отпуск за гледане на болен член от семейството.  Отпадат и ограниченията за изплащане на допълнителни  възнаграждения за времето на курсовете, с цел повишаване на мотивацията  на военнослужещите и цивилните служители за придобиване на по-висока  квалификация.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани