Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Капитан І ранг Олег Георгиев: Поддържаме синергията между „мегаватите и мегабитите”

[post-views]
Капитан І ранг Олег Георгиев: Поддържаме синергията между „мегаватите и мегабитите”

Атанас ПАНАЙОТОВ

Капитан І ранг Олег Георгиев: Поддържаме синергията между „мегаватите и мегабитите”
Капитан І ранг Олег Георгиев
Фото Иван САВОВ

Осигуряваме надеждна комуникационна среда за силите на ВМС на море и на брега, казва командирът на военноморското свързочно формирование

– Г-н капитан І ранг, как командваното от Вас формирование посреща 145-ата годишнина на Свързочните войски на Българската армия?

– Радвам се, че имам честта да запозная читателите на вестник „Българска армия” със Свързочното флотско формирование 26800. В годината, в която отбелязваме 145 години от формирането на Свързочните войски на Българската армия, ние – бреговите свързочници, празнуваме 71 години от създаването на Свързочния полк на ВМС. Формированието ни осигурява всекидневна надеждна комуникационна среда за командване и управление на силите на ВМС на море и на брега. Своевременно усвояваме и въвеждаме в експлоатация новопридобитата комуникационна техника. Разбира се, със собствени сили поддържаме и използваме и по-старата техника от т. нар. аналогов парк, както и техниката, въведена в експлоатация от началото на новия век.

– Офицерите, старшините и матросите от Вашето формирование са наследници на военните моряци, осъществили първата война в ефира по време на Балканската война. Как съхранявате традициите на флотските свързочници?

– Наистина е така, влизайки в музея на формированието, се пренасяме в годините, изпълнени с много успехи от общоармейски свързочни съревнования, от награждаване на нашите свързочни специалисти след осигуряване на учения на ВМС. Интересното е, че тази приемственост между поколенията с годините се е превърнала в традиция и специалистите, натрупали опит и умения, изпитват лично удовлетворение от възможността да покажат, посъветват, да предадат на по-младите колеги знанията си. Така, напускайки след време редиците на Флота, те знаят, че са оставили в поделението частица от себе си. Младите, от своя страна, се мотивират да се развиват, тъй като виждат подкрепа от хората с опит около себе си. Получава се истинска симбиоза между поколенията, или образно казано, синергия между „мегаватите и мегабитите”.

Синергия между „мегаватите и мегабитите”, в буквалния смисъл!

– Как войната в Украйна се отразява на учебно-бойната подготовка в различните подразделения на формированието?

– Да, за жалост, нашето поколение има лошия шанс да стане свидетел как страна агресор брутално нахлу и анексира част от територията на суверенна държава в центъра на Европа и реши да прекроява границите и да определя пътя ѝ на развитие. Войната е достатъчно близо до Варна. Отчитайки усложнената среда за сигурност в региона и факта, че в тази война освен видима част на линията на съприкосновение, може да се очаква, че Русия я води и в други, меко казано, прикрити направления, във ВМС се предприеха мерки по засилване на охраната на военните райони. Това наложи личен състав извън охранителните подразделения да се включи в охраната на районите, в които е дислоцирано формированието. За да няма загуба на умения, свързочниците, ангажирани с охрана, се ротират всеки месец. Личният състав възприема ситуацията с думите: „Да, неприятно е, нарядите са повечко, леко се трупат компенсации от дежурства, но нали все пак носим пагони, клетва сме дали да понасяме несгодите”. И нашият девиз си остава такъв, какъвто са ни завещали ветераните флотски свързочници от предишните поколения: „В мир и в бой, никога отбой!”.

– Прилагането на стандартите и процедурите на НАТО влияят ли върху осъзнаването и убедеността на флотските свързочници в евроатлантическата ориентация на държавата и армията ни?

Тържественият марш на брег
Тържественият марш на брег

– Флотските свързочници имаха привилегията още преди официалното ни приемане като член на Алианса да започнат усвояване на значителна част от процедурите в комуникациите на НАТО. Де факто, във ВМС подготовката на свързочниците се води паралелно в две направления: национално и съюзно, като във всяко направление съответно се изучават и практически се прилагат стандарти и процедури. Такъв въпрос, дали трябва да се обучават свързочниците било то корабни, или брегови, на натовски процедури и прилагане на стандартите на НАТО в областта на комуникациите, никога не е стоял на дневен ред. На всеки военен моряк свързочник е ясно, че познаването на натовските документи по КИС, умението да работи с тях е „езикът”, на който, образно казано, си комуникират свързочниците в Алианса. Показателно е, че кораби на ВМС на Република България повече от десетилетие са рамо до рамо с кораби на страни – членки на НАТО, и изпълняват съвместни задачи в Средиземно и Черно море в единна комуникационна среда.

– Готови ли са подразделенията за изпълнение на планираните задачи в предстоящото национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2023”?

– Както подчертах в началото на нашия разговор, в.ф. 26800 трябва да изгражда и поддържа способности по осигуряване на постоянна и надеждна свръзка на Командването на ВМС. Ежегодното ни участие в ученията „Бриз” се явява апогеят на нашата специална и техническа подготовка. Техниката ни е в изправност, практически е проверена на последното тактико-специално учение на формированието. Непосредствено участваме със свързочна техника на мобилна база, а стационарните ни обекти имат готовност да поемат при нужда резервирано свързочни канали или да осигурят такива в интерес на свързочното подразделение на Военноморска база Варна. Личният състав, участващ в учението „Бриз 2023”, е с добра езикова подготовка и умее да прилага на практика процедурите на НАТО в комуникациите. Искам да подчертая, че като командир имам щастието да управлявам един сплотен, мотивиран и добре подготвен многообразен екип от свързочни специалисти както офицери, така и старшини и матроси. На всички желая попътен вятър като военнослужещи и безаварийни вахти на свързочния им пост.

Най-ново

Единична публикация

Избрани