Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Инерция от измислици

[post-views]
Инерция от измислици

Лъжата за пощенска марка в прослава на Waffen SS

Инерция от измислици
Инерция от измислици

Прокремълските информационни манипулатори прокарват изкривени версии на реалността и се опитват да се възползват от инерцията с измислици.

В редовния доклад за дезинформационните кампании на Кремъл правим още едно дълбоко гмуркане в изкривения свят на прокремълската екосистема за манипулиране на информация.

Изследва се не само как руските пропагандисти се опитаха да се възползват от полемиката около Ярослав Хунка, където канадският парламент несъзнателно аплодира бивш войник от Waffen SS, но също така се навлиза в дългогодишната тактика на Кремъл за изкривяване и погрешно представяне на фактическите доклади.

В крещящ опит да се възползва от инерцията след спора за Ярослав Хунка прокремълската система за манипулиране на информация не губи време. Четири дни бяха нужни на кремълските пропагандисти, за да измислят лъжа, в която се твърди, че украинската национална пощенска служба „Укрпоща” е публикувала пощенска марка в чест на Ярослав Хунка, бивш войник от Waffen SS.

Измислицата включва снимки на предполагаемата марка, направени в среда, наподобяваща офис на „Укрпоща”, най-вероятно в опит да се увеличи достоверността на техните твърдения. Тези последни измислици принадлежат към семейството на дезинформационния разказ за „нацистка Украйна“, в който пропагандистите на Кремъл се опитват да представят Украйна и украинците като съвременни нацисти, за да оправдаят ужасите на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

В рамките на няколко дни измислиците направиха пълен кръг в руската екосистема за манипулиране на информация. Кръгът започна в канали на Telegram като SoloviewLive, премести се в официалните руски дипломатически канали на X и завърши на уебсайтове като известното издание за дезинформация Mriya.news. Руското посолство в Лондон сготви най-гледаната публикация в платформа X (преди известна като Twitter). Публикацията успя да събере около 440 000 гледания, преди да бъде изтрита.

Трети страни са проверили истинността на руските твърдения, които са били част от по-голяма руска кампания за манипулиране на информация, свързана с противоречията. Не е изненадващо, че тези твърдения бяха напълно развенчани.

Това е учебникарски пример за това как пропагандата често съдържа зрънце истина. Дезинформаторите изкривиха легитимно мнение, което се появи в американското издание The Hill, за да подкрепят прокремълски дезинформационен разказ, предполагащ, че Украйна ще бъде принудена да капитулира в крайна сметка.

Тази манипулативна тактика включва вземане на някои фактически доклади от достоверен източник, пропускане на важни подробности и добавяне на нов подвеждащ контекст – друг добре известен трик на Кремъл, който е известен отдавна.

Този път пропагандистите се опитаха да прокарат съобщение, описващо западната подкрепа за отбраната на Украйна като намаляваща. Те също така предполагат, че подобна подкрепа е безсмислена, тъй като капитулацията се задава на хоризонта.

За съжаление, на тези дезинформатори идеята за намаляваща и безсмислена подкрепа за Украйна не намери отзвук сред европейските ръководители, които обещаха повече подкрепа за Украйна на историческата среща на външните министри ЕС–Украйна в Киев.

По същия начин сирените на пропагандистите останаха глухи сред европейското население. Според последните проучвания на „Евробарометър” обществената подкрепа за Украйна, включително предоставянето на военна помощ, остава непоколебима.

Акценти от седмицата

• САЩ се месят в изборите в Словакия. Друг класически случай на проекция на Кремъл – обвинявайте другите за собствените си грехове…  Тази многостранна атака срещу интегритета на словашките парламентарни избори прикри руската изборна намеса под неоснователни твърдения за намеса на други чужди сили в изборите. Освен това беше доставен допълнителен полезен товар за манипулация чрез позоваване на разказ за „загубения суверенитет“, където политическите партии, смятани за заплаха за целите на Кремъл, се замазват с фалшиви твърдения, че са марионетки на чужди сили.

• Западните оръжия в Украйна убиват предимно цивилни и отклоняват средства от Африка. Рупорите на кремълската пропаганда, които се опитват да достигнат до френскоговорещата аудитория в Африка и другаде, работят усилено. Този път техните фалшиви разкази се опитаха да дискредитират западната военна помощ за Украйна, измамно намекнаха, че украинските сили се насочват непропорционално към цивилното население и се опитаха да отклонят вниманието на публиката от незаконното нахлуване на Русия в Украйна. За съжаление, както обикновено се случва, обективната реалност се различава от измамите на Кремъл. • Финландия затъва след влизането си в НАТО. Въпреки липсата на успех руските пропагандисти продължават да се опитват да обяснят големите геополитически промени, последвали пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. Тъй като прокремълските дезинформатори се провалиха в усилията си да блокират или забавят присъединяването на Финландия към НАТО, сега се опитват да представят финландското членство в НАТО като нещо пагубно както за финландската икономика, така и за гражданите. Този път испаноговорещата аудитория получи изкривена и извън контекста версия на цитат от служител на финландското министерство на отбраната Яне Куусела, взет от легитимна статия в New York Times, отразяваща членството на Финландия в НАТО.

Най-ново

Единична публикация

Избрани