Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Реални заплахи от „синтетичен“ враг

[post-views]
https://euvsdisinfo.eu/report/neo-nazi-ukrainians-want-to-negotiate-because-their-loss-is-imminent/

През юни бяха публикувани поредица от изображения, показващи Доналд Тръмп да прегръща един от бившите си медицински съветници Антъни Фаучи. Фаучи е критикуван от някои американски консерватори за насърчаване на маскирането и ваксините по време на пандемията COVID-19.

Около 90% от интернет съдържанието  може да бъде изкуствено

Хани Фарид, компютърен специалист от Калифорнийския университет в Бъркли, определи това като фалшиви новини. Той е само един от многото специалисти, които изследваха снимките. При внимателно разглеждане на три от тях косата на Тръмп е странно замъглена, текстът на заден план е безсмислен, ръцете са неестествено разположени и детайлите на видимото ухо на Тръмп не са правилни. Всички те са отличителни белези на генеративния изкуствен интелект (AI), наричан още синтетичен AI.

Такива фалшиви изображения и видеоклипове, направени от генератори на текст към изображение, захранвани от AI, вече са широко разпространени. Скоростта и лекотата, с която сега могат да бъдат създадени и разпространени огромни обеми фалшификати, съчетани с липсата на обществена осведоменост, е нарастваща заплаха .

Вече са достъпни десетки системи за неизискани потребители за генериране на почти всяко съдържание за всякакви цели. По-рано тази година Джеръм Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ, проведе видео разговор с някой, когото смяташе за украинския президент Володимир Зеленски, но не беше той…!

Количеството съдържание, генерирано от AI, е неизвестно, но се смята, че се увеличава. Учените определят, че около 90% от цялото интернет съдържание може да бъде синтетично в рамките на няколко години.

Изкуствения интелект (AI) може  да произвежда и дезинформация

Генерираните от AI фалшификати също могат да имат огромно въздействие върху науката, казват някои експерти. Те се притесняват, че бързо развиващите се способности на генеративните AI системи могат да улеснят създатели на съдържания да публикуват измамни данни и изображения.

Така лъжата се превръща в истина по изкуствен начин, но това заблуждава огромни обеми от обществото и на практика се превръща в заплаха за всяка национална сигурност.

Обаждането по телефона и първият въпрос, от кой град сте, е само един от милионите примери за действие на генеративния изкуствен интелект у нас. Събирането на данни от хора по телефона е създаване не просто на база данни за насочване на рекламни кампании, но и за всеки друг вид кампания, включително и дезинформационната. Целта винаги е само една-да се постигне определена цел, в определена посока с точно определени методи на въздействие.

Най-ново

Единична публикация

Избрани