Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От литературната слава към… ада

[post-views]
От литературната слава към… ада

Как писателката Фани Попова-Мутафова поставя таланта си в услуга на Третия райх

Една книга – „Новият нацистко-фашистки ред за европейската култура” на историка Бенджамин Мартин (издателство „Харвард прес”), само доразбужда интереса на журналистката Милена Фучеджиева към съдбата на създателката на десетки исторически книги Фани Попова-Мутафова. Тя е една от трите жени, съдени от Народния съд след преврата на 9 септември 1944 г. Но единствената осъдена. Дебютният филм на Милена „Ваймар експрес” вече направи премиера на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри”. И потвърди засилващия се интерес на зрителите към документалното кино и у нас, както в Европа.

„Ваймар експрес” е потресаващо изследване на пропагандата за нацистката културна хегемония над Европа от страна на Йозеф Гьобелс. Германската доминация в Европа не може да е пълна, ако е само военна и икономическа, необходима е и културна доминация, проповядва той. Създаденият през 1941 г. Европейски писателски съюз е само началото. В него над 30 мъже писатели и само една жена – Фани Попова-Мутафова, са поканени на едномесечна обиколка в Германия. Ваймар, градът на Гьоте, е само домът, гнездото на идеята.

Търсени са автори с авторитет в държавите си, с националистически убеждения и така виждаме сред тях „новия Гьоте”, норвежецът нобелист Кнут Хамсун. Филмът разказва за трима от членовете на новия писателски съюз, създаден да пропагандира новия световен ред: освен за българката и норвежеца и за френския автор Робер Бразийяк. За тяхната публицистична дейност в услуга на идеите на Третия райх по време на войната те получават различни присъди. И докато Кнут Хамсун, обожаван от сънародниците си преди войната, е изпратен първо в психиатрична болница, а после интерниран, Бразийяк е разстрелян въпреки подписката от някои литературни имена за по-лека присъда. Жан-Пол Сартр всъщност я произнася: думите имат значение. От 7-годишен затвор Фани Попова-Мутафова излежава 11 месеца. Но животът й вече е съсипан. И както знаем, тя се е топлила, изгаряйки екземпляри от свои книги. В Норвегия има център, наречен на името на Кнут Хамсун. Там новите читатели на писателя осъждат въпроси като: Може ли да четем талантливите книги на писателите без значение какви хора са били те…

Фестивалът „Синелибри’2023” продължава до 29.10 в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора, а програмата му е на: www.cinelibri.com

В залите на „Квадрат 500”, на галерия „Средец” (Министерство на културата) и „УниАрт” в НБУ върви 4-тото издание на Международното биенале на стъклото.

Пиршество и наслада за очите предлагат творци на художественото стъкло от 48 държави. Традиционно е добре представена може би най-известната школа, тази на чешкото стъкло. Като чешката манифактура за стъкло „Бома” (Bomma) показва отличени автори в организирания от нея ежегоден световен конкурс по студена обработка на стъкло. Акцент в изложбата е представянето на нидерландски художници. Гостуват и автори от италианската (муранската) школа.

„Homo sapiens – възпоменание” или историята на човека

След като софиянци получиха своята „Водна паша” с Христос и стадото му, с която скулпторът Павел Койчев направи Южния парк по-атрактивно място за деца и възрастни, с изложбата „Homo sapiens – възпоменание” в галерия „Райко Алексиев” (ул. „ Г. Раковски” 125) той ни разказва историята на човека.

То е цялостно произведение в 30 фигури, което като на кино прекарва пред очите ни седем важни за човека и човечеството теми: за огъня, лова, земеделието, зачеването на живота, масата (храната ни), т. нар. от него „фър-люш”, което помним от детството си, и изпращането на човека, неговият край. Защото дали живееш добре, или зле, дали се чувстваш щастлив, или не – животът ти неизбежно преминава през тези формиращи в цивилизационното човешко развитие дейности.

Спиралата на живота, разказана в тази изложба, показва неизменния път на поколенията. Толкова дълъг е пътят на човека до днес, а погледът на твореца Павел Койчев е разбиращ и състрадателен.

НАКРАТКО

От 18 октомври до 25 ноември върви 13-тото издание на международния музикален фестивал „Пиано екстраваганца”. В програмата по традиция участват изключителни артисти, а основател и артистичен директор на фестивала е пианистът Людмил Ангелов. Ще видим и дебютния рецитал на детето чудо Георги Василев. Пълната програма на фестивала е на www.piano-extravaganza.com/

След десетките концерти на Хилда Казасян в страната с  българска филмова музика отново с Плевенската филхармония джазпевицата представя музика от световното кино: от Чарли Чаплин до днес. Тя ще пее в градовете Своге (13.10), Търговище (16.10), Гоце Делчев (18.10), Самоков (20.10), Пазарджик (27.10), Варна (29.10), Добрич (30.10), Шумен (1.11), Димитровград (3.11), Ботевград (9.11), Плевен (16.11) и в София (5.12).

ПРЕДСТОЯЩО

На 13.10 от 100.00 ч. във Военния клуб (ВК)-Бургас: прожекция на филм, посветен на 111 г. от избухване на Балканската война

На 13.10 от 10.00 ч. във ВК-Ловеч: събрание на тема: „79 г. от Страцин – Кумановската настъпателна операция (8-14.10.1944 г.) и 78 г. от смъртта на генерал майор Златю Тепциев“

На 13.10 – тържествено отбелязване празника на авиацията и българските ВВС: във ВК-Благоевград (16.00 ч.), във ВК-Самоков(10.30 ч.) и  във ВК-Гоце Делчев(на 15.10 от 17.00 ч.)

На 16.10 от 11.00 ч. ВК-Плевен организира Ден на отворените врати във ВВВУ „Г. Бенковски”

На 16.10.2023 г. от 10:30 ч. във ВК-Ямбол: отбелязване на началото Първата световна война

На 16.10 се отбелязва празника на авиацията и българските ВВС във ВМК-Созопол(16.30 ;.), във ВК-Русе(от 10.30 ч.) и във ВК-Хасково(от 10.30 ч.)съвместно с членове на  авиоклуб „Ген. Велков“ – с. Узунджово, а на 18.10 във ВК-Ботевград(от 10.00 ч.) и във ВК-Дупница(от 17.00 ч.)

На 16.10 от 10.30 във ВК-Карлово: събрание на клуб „Ракетчик“ към СОСЗР

На 16.10 от 17.00 ч. във ВК-Харманли: по повод празника на авиацията и ВВС се представят материали, посветени на първия в света боен полет на летците Радул Милков и Продан Таракчиев над Одрин

На 17.10 от 16.00 ч. във ВК-Белене: отбелязване 86 г. от смъртта на писателя Йордан Йовков  с литературна програма

На 18.10 от 10.00 ч. във ВК-Смолян: честване, концерт, събрание и коктейл по повод Празника на 101 Алпийски полк

На 19.10 от 9.30 ч. във ВК-Свищов: лекция за живота и подвига на Христо Топракчиев, един от тримата български летци, поставили началото на военната ни авиация

На 20.10.от 10.00 ч. във ВК-Ловеч: прожекция на филма „Генерал Георги Вазов”

На 20-10 от 11.00 ч. във ВК-Велико Търново: беседа във връзка с отпечатване за първи път във вестник „Независимост“ на стихотворението „Моята молитва“ от Христо Ботев(20.10.1873 г.)

На 20.10 от 16.00 ч. във ВК-Хасково: беседа за художника Златю Бояджиев за 120 г. от рождението му

Най-ново

Единична публикация

Избрани