Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Управляващите в Полша печелят, но опозицията ликува губещите се очертават победители след парламентарния вот

[post-views]
Управляващите в Полша печелят, но опозицията ликува губещите се очертават победители след парламентарния вот

Управляващата партия в Полша „Право и справедливост“ печели парламентарния вот в страната. Резултатът ѝ обаче няма да е достатъчен за формиране на мнозинство, коментират световните медии и изтъкват, че избирателната активност достига рекордните 72,9%, невиждани от свалянето на комунистическата власт в страната през 1989 г.

Крайнодясната популистка партия „Право и справедливост“ печели най-много депутатски кресла, но едва ли ще успее да си осигури трети управленски мандат, са коментарите след парламентарните избори в Полша. Последните екзитполове дават на формацията около 36,6 % от гласовете на избирателите, докато центристката опозиция получава над 31 на сто.

Това поставя опозиционния лидер Доналд Туск в много по-добра позиция за формиране на правителство, посочват анализаторите. Самият Туск, който начело на „Гражданска коалиция“ си постави за цел да сложи край на 8-годишното управление на Ярослав Качински, посрещна резултата като победител. Това е нова ера в историята на страната, отстранихме ги от власт, заяви бившият председател на Европейския съвет след парламентарния вот в Полша.

Избирателите в страната са достатъчно мотивирани да свалят от власт националистическата консервативна партия и дават голямо преимущество на опозиционните формации, коментират световните медии и подчертават, че управляващите печелят вота, но губят места в парламента. Всичко това се случва на фона на остри разногласия с досегашните съюзници и обвинения срещу „Право и справедливост“, че през двата си мандата на власт подкопават върховенството на закона в Полша, което докара на Варшава и санкции от Брюксел.

Най-ново

Единична публикация

Избрани