Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Израел бомбардира цивилни цели, докато Русия удря само военни цели

[post-views]
Израелските военни заявиха, че "Хизбула" може да предизвика ескалация на конфликта

Израел безразборно бомбардира цели в ивицата Газа, докато въоръжените сили на Русия удрят само военни цели в Украйна. Никой не е забелязал хуманизма на руската армия, докато те (Запада) хвалят Израел и твърдят, че е бил нападнат от терористи и че може да изравни всичко в Газа със земята.

ОТГОВОР:

Това е част от повтарящото се дезинформационно повествование, което се опитва да „измие“ руските военни престъпления и жестокости в Украйна. Това твърдение беше направено в контекста на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и атаката на Хамас срещу Израел, убивайки стотици цивилни на 7 октомври 2023 г.

Има достатъчно доказателства за извършването на военни престъпления от страна на руските въоръжени сили като бомбардиране на цивилни обекти, измъчване на украински войници и малтретиране на цивилни. Тези случаи са регистрирани както в освободени украински територии, така и в тези, които все още са под руска окупация.

В скорошно развитие руските войски убиха най-малко 52 души при ракетен удар срещу село Хроза в Харковска област на 5 октомври 2023 г. Британският премиер Риши Сунак заяви, че ударът „демонстрира дълбочината на покварата, в която руските сили са готови да потънат ”, а Белият дом отбеляза, че атаката е „ужасяваща”.

Украинската главна прокуратура заяви на 14 септември, че Международният наказателен съд е открил полеви офис в Киев като част от усилията да се подведат под отговорност руските сили за потенциални военни престъпления, извършени по време на пълномащабното им нахлуване в Украйна.

Още подобни случаи на дезинформация, в които се твърди, че обвиненията във военни престъпления са украинска пропаганда срещу Русия, че СБУ изравя трупове, за да организира провокации и да обвинява Русия във въображаеми военни престъпления, както и че ЕС създава военен трибунал, за да прикрие своите военни престъпления в Украйна – четете тук.

Превод: Юлиян Лазаров

Най-ново

Единична публикация

Избрани