Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американският президент Байдън посети Израел, подкрепи неговата версия за удара срещу болница в Газа

[post-views]
САЩ ще спрат доставките на някои видове оръжия за Израел, ако той предприеме операция в Рафах, предупреди Байдън

Американският президент Джо Байдън посети Израел, за да покаже на чия страна е Вашингтон в конфликта. Това заяви самият Байдън при срещата си с премиера Бенямин Нетаняху. Знаковата визита се провежда на фона на нова ескалация на напрежението и масови протести в Близкия Изток сред удара срещу палестинска болница в Газа, при който загинаха стотици цивилни.

Чертаете ясна граница между цивилизацията и варварщината, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху при посрещането на американския президент Джо Байдън. Светът трябва да се обедини срещу „Хамас“, както го направихме срещу Ислямска държава, допълни министър-председателят. Държавният глава на свой ред увери Тел Авив в твърдата подкрепа на Вашингтон и подчерта, че не е преувеличено да се нарече клане, онова което „Хамас“ извърши на 7 октомври срещу 1 300 души в Израел, сред които и 31 американци.

По повод удара срещу болница в град Газа, който буквално изправи света на нокти в последното денонощие, Байдън заяви, че от всички доказателства до момента ясно личи, че атаката е дело на „другата страна“, но мнозина не са убедени в това и с тях трябва да се работи.

Припомняме, че при инцидента загинаха най-малко 500 души, според информацията на палестинските власти, които заедно с „Хамас“ твърдят, че атаката е дело на Тел Авив. Представители на Израелската армия обаче излязоха с кадри от нападението и настояват, че става дума за заблудена ракета на другата терористична фракция в региона – Ислямски джихад, като подчертават, че за последните 11 дни 450 ракети, изстреляни от Газа са паднали на нейна територия.

Голямата задача на високата американска визита в Израел беше да гарантира, че при отговора срещу Газа цивилните ще бъдат пощадени. Премиерът Нетаняху увери, че ще опита да избегне жертви сред мирното население, но даде да се разбере, че това е неконвенционална война, а „Хамас“ е различен тип враг.

След последното нападение броят на загиналите в Газа достигна 3300 души, заяви палестинският министър на здравеопазването Миа ал-Каила и допълни, че 13 хиляди са ранени.

Ударът срещу болница разбуни духовете в целия свят и вълна от протести заля Близкия Изток и Централна Африка. Демонстранти атакуваха посолството на Израел в йорданската столица Аман, а в Рамала на окупирания Западен бряг палестинските сили за сигурност използваха сълзотворен газ срещу размирното множество, което поиска оставката на президента Махмуд Абас заради острата му реакция срещу „Хамас“ по-рано.

На политическо ниво атаката беше определена като ужасяваща. Руският президент Владимир Путин призова за преговори в Близкия Изток. Иран на свой ред поиска мюсюлманските държави да наложат санкции на Тел Авив и отново предупреди за контрамерки. В ЕС фокусът е върху хуманитарните въпроси и избягване на катастрофалните последици за цивилното население, за които алармират от Световната здравна организация на фона на липсващите ресурси от първа необходимост.

Най-ново

Единична публикация

Избрани