Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин и Си размениха топли думи в Пекин, демонстрираха здравите си партньорски връзки

[post-views]
Захарова нарече посещението на Путин в Китай съдбоносна стъпка, определяща бъдещето на цялата планета

Руският президент Владимир Путин похвали китайския си колега Си Дзинпин за инциативата „Един пояс, един път“, която по думите му сплотява света. При посещението си в Пекин Путин не пропусна на подчертае близкото си приятелство със Си и здравите партньорски връзки между техните страни.

Владимир Путин използва форума, отбелязващ 10-ата годишнина на инициативата „Един пояс, един път“, за едва второто си задгранично пътуване извън рамките на бившия Съветски съюз след началото на войната в Украйна. Това се случва след като Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му, но за късмет на всички в Кремъл Съдът в Хага няма юрисдикция в Китай.

Инициативата „Един пояс, един път“ обединява ¾ от световното население и над половината от световното богатство, подчерта китайският президент Си Дзинпин пред гостуващите му световни лидери и допълни, че това е единствената алтернатива на дирижирания от Запада път на икономическо развитие.

Руският президент също имаше честта да говори официално пред форума. Той похвали Си за успеха на проекта, обвързващ близо 150 държави с Китай посредством безпрецедентни по мащаб инвестиционни и инфраструктурни проекти. Освен, че демонстрира топли връзки с Пекин, Путин използва случая, за да покани световните инвеститори в Северно море като алетернативен маршрут за заздравяване на търговските връзки между Изтока и Запада и подчерта, че Русия може да изиграе ключова роля в модерния китайски прочит на античния Път на коприната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани