Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не е вярно, че сгради на Рокфелер и Ротшилд са взривени в Ерусалим

[post-views]
Не е вярно, че сгради на Рокфелер и Ротшилд са взривени в Ерусалим

Не е вярно, че сгради на Рокфелер и Ротшилд са взривени в Ерусалим
Ерусалим, 13 октомври 2023 г.

Споделяна стотици пъти в различни групи във Фейсбук публикация в интернет сайт твърди, че палестинци са взривили сгради на Рокфелер и Ротшилд в Ерусалим вечерта на 9 октомври.

Кратката информация в телеграфен стил (виж скрийншота по-долу) е придружена от снимка и от два вградени видеоклипа.

Твърдение: Палестинци са взривили сгради на Рокфелер и Ротшилд в Ерусалим

Източник на информацията и на видеоклиповете не се посочва, а използваната снимка е с воден знак – Махмуд Хамс/АФП (Агенция Франс прес).

Проверка показва, че фотографията е качена в базата със снимки на АФП на 9 октомври в 3:06 часа сутринта, а описанието към нея е „Ракетна експлозия в град Газа при израелски въздушен удар на 8 октомври 2023 г.“.

При обратно търсене на информация за първия видеоклип става ясно, че кадрите не са от Ивицата Газа, за каквито са представяни, и всъщност са публикувани в социални мрежи и платформи далеч преди 8-9 октомври т.г.

Клипът с изстрелвани ракети за първи път се появява през февруари 2020 г. и всъщност показва турски удари срещу силите на сирийския президент Башар Асад (виж тук и тук).

Екипът на БНР за проверка на факти проследи и второто видео, което е публикувано в социалните мрежи в първите дни на настоящия конфликт между Израел и „Хамас“ с описание, че израелската ПВО система „Железен купол“ отразява атака над израелския град Ашкелон (виж тук).

Няма никакви официални данни за жертви и нанесени щети в Ерусалим в резултат на ракетни удари от Ивицата Газа след и по време на изненадващата атака на радикалното палестинско движение „Хамас“ на 7 октомври (виж тук).

Проверка показва още, че „Рокфелер Груп“ няма офис в Ерусалим, става ясно от публикация на официалния им сайт.

„Ротшилд&Ко“ имат свое представителство в Израел, но то е в Тел Авив.

Заключение

Твърдението, че палестинци са взривили сгради на Рокфелер и Ротшилд в Ерусалим, е НЕВЯРНО. Въпросните компании нямат офиси в Ерусалим, а придружаващата снимка показва експлозия в град Газа, не в Ерусалим. Едно от видеата в публикацията е от 2020 г. Няма данни и за нанесени щети на сгради в града в хода на настоящата ескалация на конфликта между Израел и радикалното палестинско движение „Хамас“. Екипът за проверка на факти на БНР и по-рано е опровергавал неверни твърдения, публикувани от същия сайт.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани