Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Мисията на ЕС в Армения се занимава само с разузнавателна дейност

[post-views]
Европейската комисия предлага новото военно оборудване в ЕС да се договаря със съвместни обществени поръчки

Така наречената наблюдателна мисия на Европейския съюз, поканена от официален Ереван, по напълно достоверни данни се занимава само с разузнавателна дейност.

ОТГОВОР

Прокремълските медии се опитват да дискредитират мисията на ЕС в Армения , обвинявайки я в шпионаж .

Мисията на ЕС в Армения (EUMA) е гражданска мисия , която наблюдава и докладва за ситуацията със сигурността на място, допринася за сигурността на хората в засегнатите от конфликтните райони в Армения и допринася за изграждането на доверие на място. Чрез своето присъствие EUMA също така допринася за осигуряване на благоприятна среда, за  нормализиране отношенията между Армения и Азербайджан. От самото начало тази изключително гражданска мисия е напълно прозрачна и работи от шест центъра . Мисията стартира в отговор на молба на Армения. EUMA извършва рутинно патрулиране и докладва за ситуацията, което укрепва разбирането на ЕС за ситуацията на място. Решението за разполагане на наблюдателите на ЕС на границата между Армения и Азербайджан беше взето след ескалацията през септември 2022 г. ЕС призова и подпомогна процеса на нормализиране. EUMA има мандат от две години и персонал от 100 души.

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/the-eu-mission-in-armenia-is-only-engaged-in-intelligence-activities?fbclid=IwAR3H-GY7nRqie0xlioNoiQHPmjbM1BLT92cuhxlI-OpGMSxawYhhJs6qFhE

Превод: Радослав Везирев

Най-ново

Единична публикация

Избрани