Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Край Страцин в Република Северна Македония бе отбелязана 79-ата годишнина от участието на България в заключителния етап на Втората световна война

[post-views]
Край Страцин в Република Северна Македония бе отбелязана 79-ата годишнина от участието на България в заключителния етап на Втората световна война

Край Страцин в източната част на Република Северна Македония днес бе отбелязана 79-ата годишнина от участието на България в заключителния етап на Втората световна война. За първи път заупокойната молитва за загиналите български воини в битките при Стражин и Страцин през октомври 1944 г. бе отслужена от свещеници от България и Република Северна Македония.

Делегацията, която пристигна от България, беше оглавена от генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции (СКСО), а в нея бяха включени военнослужещи от състава на СКСО, представители на военно-патриотични съюзи – ветерани от Втората световна война, офицери и сержанти от запаса. На церемонията присъстваха и посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов, генералният консул в Битоля Николай Димитров, военният аташе на страната ни подполковник Асен Ламбев и помощник военния аташе майор Диан Динев, представители на Сдружението на ветераните и резервистите от отбраната на Северна Македония, дипломати от мисиите на България в Северна Македония, представители на българската общност и сдруженията в страната.

„Горд съм, че изпълняваме своя дълг, като наследници на Парашутната дружина да отдадем почит, признание и памет на героите, които са изпълнявали своя дълг към родината, Европа и света. Това е признание и уважение към паметта им за героизма, който Парашутната дружина, участвала в бойните действия край Страцин и Стражин по време на Втората световна война, проявяват в операцията за изтласкване на хитлерофашистките войски и пробиване на пътя към Куманово и Скопие. Трябва да продължаваме традицията, за да знаят и говорят за този героизъм и следващите поколения“, каза в обръщението си генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, след като връчи почетни грамоти на ветерани от Втората световна война и благодари на представителите на Военно-патриотичните съюзи за „волята и енергията всяка година да идват край Страцин за отбелязване на тези годишнини“.

„Няма по-страшно от войната, днес го виждаме и от случващото се в Украйна, в Израел и Газа. Със създаването на батальонната група в Ново село, в която има войници от България и Северна Македония, показваме, че като натовски държави сме заедно и можем да си пазим гърба един на друг“, посочи посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов.

„Идваме всяка година тук и няма да се откажем от тази родолюбиви мисия да отдаваме почит на храбростта и силата на българските воини, а вълнението винаги е като за пръв път. Парашутната дружина, която участва в бойните действия по време на Втората световна война тук проявява храброст и независимо от жертвите  принуждава противника да напусне страцинската позиция“, посочи зам.-председателят на Съюза на ветераните Мария Стоянова, която връчи на генерал-майор Явор Матеев и подполковник Ана Проданова от СКСО паметен плакет от името на Съюза на ветераните.

Венци и цветя на мястото на отбелязването на годишнината бяха поднесени от името на Министъра на отбраната, на Началника на отбраната, от Командира и личния състав на СКСО, от посолството на България в Скопие и генералното консулство но страната ни в Битоля, от Съюза на ветераните във войните, от Съюза на парашутистите, от близките и роднините на загиналите български воини в битките при Страцин и Стражин.

Страцинско-Кумановската операция е настъпателна операция на българската армия по време на участието на България във Втората световна война. Проведена е от 8 октомври до 14 ноември 1944 г., като жертвите на българската армия в нея са над 1000, а с особен героизъм се отличава Парашутната дружина към Първа българска армия, участвала в боевете за завладяване на Стражинската позиция по пътя към Скопие.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани