Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАЧАЛОТО НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

[post-views]
НАЧАЛОТО НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

НАЧАЛОТО НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Как България се присъединява към Централните сили

Професор полковник о.з. Димитър НЕДЯЛКОВ

НАЧАЛОТО НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА
НАЧАЛОТО НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Националната катастрофа от 1913 г. е повратна точка в Новата история на българския народ. Втората балканска война има изключително съдбоносни последици. Договорите в Букурещ и Цариград определят на България напълно неприемливи държавни граници в народностно, политическо, икономическо и военностратегическо отношение. Така се залагат основите на нови противоречия и омраза. Обширни земи в Македония с преобладаващо българско население са заграбени от Сърбия и Гърция. Османска Турция отнема Източна Тракия, Румъния – Южна Добруджа. На практика България има териториални претенции към всички свои балкански съседи, а това става трудно преодолима преграда за намирането на стратегически съюзник в борбата за национално обединение.

Деветте военни месеца от Първата световна война не нанасят тежки поражения на стопанския живот в страната. Ускореното икономическо развитие от началото на века, което разширява възможностите на държавата, се съпътства с благотворното влияние на няколкото плодородни години. Влошаването на живота в края на 1913 г. бързо е преодоляно с увеличение на цените само до 10%. През 1914 г. левът е стабилизиран, а капиталовложенията в промишлеността дори се удвояват.

При избухването на Първата световна война България официално обявява, че

 ще запази неутралитет, но „С пушки при нозе!”.

Идеята за пълен неутралитет е много привлекателна, но практиката показва, че без ангажираност е невъзможно да се реализират териториални придобивки. За да постигне националното си обединение, България трябва да търси съюзници, т.е. да избира между Антантата и Централните сили.

Неутралитетът е невъзможен и поради важното геополитическо положение на България. И двата военни блока се стремят да я привлекат на своя страна. Първото конкретно предложение на Антантата идва през май 1915 г. От България се иска незабавна намеса във войната на страната на Русия, Англия и Франция, като цената на българското участие ще бъде възвръщането на Източна Тракия до линията Мидия–Енос, присъединяването на „безспорната” и част от „спорната” зона в Македония, преговори с Румъния за Южна Добруджа. Обещанията изглеждат приемливи, но те остават с висока степен несигурни. Не са съгласувана нито със Сърбия, нито с Гърция, а и двете държави веднага изразяват категорично своето несъгласие. Същото важи и за Добруджа, ако Румъния премине към Съглашението. Сигурно изглежда само присъединяването на Източна Тракия, но тя не е приоритет във външната политика на България. Съглашението на практика

не предлага гаранции за иначе примамливите обещания

Централните сили обещават по-малко, но сигурно. За една война срещу Сърбия те осигуряват незабавно присъединяване на окупираните от сърбите македонски земи, а също територията, източно от р. Морава и надолу по границата на Санстефанска България. Гарантират се преговори с Турция за част от източнобългарските земи – 2587 кв. км и 56 000 население. И това е всичко. Ако Румъния нападне България, незабавно се връща Южна Добруджа. Ако Гърция нападне България, тя ще анексира всички отстъпления, дадени по Букурещкия мирен договор. Независимо от това правителството на д-р Васил Радославов и цар Фердинанд не бързат да се обвържат с Тройния съюз. За нуждите на своята армия България се нуждае от външен заем. След като френските банки й отказват, тя получава 500 млн. марки от немската банка „Дисконто гезелшафт”. След тази важна стъпка правителството реорганизира армията, като отстранява русофилските офицери и ги заменя с армейски командири, подкрепящи линията на съюз с Централните сили. Армията получава немско въоръжение. Печатът атакува Русия заради пасивната й позиция по време на Междусъюзническата война. А така

обработва и общественото мнение в полза на българския избор

По онова време Централните сили постигат забележителни успехи. Германците предприемат широка офанзива на Източния фронт срещу русите. Англичани и французи се провалят при т.нар. Дарданелска операция. На западния фронт войната се затяга и става позиционна, без съглашенските войски да реализират надмощието си в хора и техника. Подобна ситуация предпоставя още повече решението за присъединяването на България към Централните сили.

На 6 септември 1915 г. са подписани договор за приятелство и съюз между Германия и България, придружен и от военна конвенция. България трябва да се включи във войната срещу Сърбия поне с 4 дивизии, за да подпомогне австрийците в затегналата се бойна обстановка. Германия обещава нов военен заем на България и оръжие за армията й. Но от българите се изисква „безусловен неутралитет” спрямо Гърция и Румъния, които все още не са се определили окончателно. Най-важният документ, подписан на 6 септември 1915 г., е тайната спогодба между България и Германия, която засяга описаните по-горе териториални придобивки в случай на победа. Така Царство България се присъединява към Централните сили и влиза официално в Първата световна война.

На 21 септември 1915 г. правителството обявява обща мобилизация, а на 14 октомври в специален Манифест цар Фердинанд обявява война на Сърбия. В него се заявява, че „Европейската война клони към привършване”. Призовава се българският народ да защити „родния край, поруган от вероломен съсед” и да се притече на помощ за „освобождение на поробените наши братя от сръбско иго”.

Мобилизацията се приема хладно от народа.

След двете войни и националната катастрофа от 1913 г. липсва всенародният ентусиазъм, но хората се събират бързо. Българската войска наброява около 359 000 души, от които 294 000 бойци, сведени в 307 дружини и 56 ескадрона. Освен това започва сформирането на 31 опълченски дружини и 40 други части. Артилерията е в 214 батареи. В организационно отношение дружините са разпределени в 9 пехотни, 1 конна дивизия, 2 конни бригади и толкова отделни конни полка, а те – в три армии, начело с генералите Климент Бояджиев, Георги Тодоров и Стефан Тошев. В резерв остават 4 дивизии и един конен полк. Главнокомандващ е генерал Никола Жеков. Армията ни е зле облечена, с недостатъчно въоръжение и без модерно оборудване. Липсват достатъчно коне и впрегатен добитък.

За войната срещу Сърбия са заделени Първа и Втора българска армия. Това са 140 дружини, 34 ескадрона, 143 батареи полева и 17 тежка артилерия. Макар да се бият повече от година срещу австрийците и да са дали около 100 000 жертви, сърбите съсредоточават срещу българската армия Тимошката армия, Втора армия, Власинския отряд, Вардарската и Брегалнишката дивизия и много други дружини, разпределени в гарнизоните в Македония. Това са 135 дружини, 70 батареи и 25 ескадрона.

Българските войски настъпват към р. Морава и по долините на реките Тимок и Нишава, както и в Македония. Провеждат се три основни операции. Първата е Моравската настъпателна операция. Проведена е от Първа българска армия (165 370 души, 404 оръдия и 100 картечници) под командването на генерал-лейтенант Климент Бояджиев. В хода на операцията е разгромена Втора сръбска армия (120 000 души и 200 оръдия) и последователно са овладени Пиротският и Нишкият укрепен район, оставяйки на бойното поле над 6000 убити сърби. На 23 октомври сутринта българските части триумфално влизат в Ниш, където преди това резидират от началото на войната сръбския кралски двор и правителството на Никола Пашич, които са принудени панически да изоставят военновременната си столица, спасявайки се с бягство към Косово. Заловено е огромно количество военни трофеи – складове с храни, муниции и ново въоръжение. От хилядите дезертирали от сръбската армия войници 13 000 се предават в плен, а останалите сръбски части позорно се оттеглят зад Морава към Косово поле в последен опит да дадат решително сражение. Цената на победата е скъпо платена с живота на 2200 загинали български офицери, подофицери и войници.

Най-ново

Единична публикация

Избрани