Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Смолян отбелязва 111 години от освобождението си

[post-views]
Смолян отбелязва 111 години от освобождението си

Смолян отбелязва  111 години от освобождението си. По време на Балканската война, подвигът на 21-ви Средногорски полк на връх Кавгаджик е наречен българското военно чудо.

На 21 октомври 1912 година под командването на полковник Владимир Серафимов дружините на полка водят съдбоносна битка с 4 пъти по- многобройна турска армия за освобождението на българските села в Смолянско и на целия родопски регион.

Победата на българските воини е записана в националната ни история като Родопската шипка, а полковник Серафимов е почитан в Родопите като освободител. По време на тържествения ритуал на връх Средногорец ще бъде отслужена панахида за загиналите в боевете за освобождението на Родопите и ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника-костница.

Честванията ще продължат вечерта в новия център в областния град, където ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на полковник Владимир Серафимов и ще бъде представен „Храбрецът от Вежен – спасителят на Родопите“ – филм-спектакъл, посветен на полковник Серафимов и Родопската шипка.

Празникът ще завърши с тържествена проверка заря, посветена на 111 години от Освобождението на Родопите.

Община Смолян осигурява безплатен транспорт за желаещите да посетят тържествата на връх Средногорец.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани