Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ: Израел не е атакувал болницата в Газа

[post-views]
САЩ: Израел не е атакувал болницата  в Газа

Разузнаването на САЩ е стигнало до заключението, че Израелските сили за отбрана не са атакували болницата „Ахли Араб“ в град Газа и че там не са загинали 500 цивилни, твърдят информирани източници във Вашингтон, цитирани от „Нюзуик“. Палестинското министерство на здравеопазването в Газа заяви, че най-малко 500 души са загинали при взрива в болницата във вторник.
„Израел не е атакувал болницата, това ни е известно“, казва пред „Нюзуик“ високопоставен служител от Агенцията за военно разузнаване. „Изображенията и прехванатите сигнали допълнително показват, че ракета, изстреляна от вътрешността на Газа, е паднала близо до болницата, а не върху нея.“ „Ние не знаем колко души са загинали, нито Израел знае. Все още не“, казва офицер от Военновъздушните сили на САЩ, който работи по темата. „Но разузнавателните данни, нашите и израелските, сочат, че става дума за най-много няколко десетки човека, допълва той.
Първоначалните съобщения на палестинската страна бяха за 200-300 жертви, но после бройката бързо скочи до 500. Данните засега не са потвърдени по независим път. Президентът на САЩ Джо Байдън, който в сряда пристигна в Израел, потвърди официално версията на Израел, че палестинците са отговорни за експлозията в болницата.
В брифинг, проведен на английски език, говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари каза, че извършеното разследване е „потвърдило, че не е имало огън, изстрелян от Израелските сили за отбрана по земя, въздух или море, който да е поразил болницата“. Помолен да обясни мащаба на експлозията на мястото, Хагари каза, че това е свързано с неизразходено ракетно гориво, което се е подпалило. „По-голямата част от тези щети се дължат на горивото, а не само на бойната глава“, заяви той. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани