Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Леа Тодоров по стъпките на баща си

[post-views]
Леа Тодоров по стъпките на баща си

Едно от най-интересните присъствия на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри” тази година е това на дъщерята на известния френски интелектуалец, наричан „историкът на идеи” и роден в България, Цветан Тодоров. Във Франция той се изгражда като философ, литературовед, историк, структуралист и културолог.
Актриса и режисьор на документални филми, дъщеря му, Леа Тодоров (родена в Париж през 1982 г. от брака му с канадско-френската преводачка и писателка Нанси Хюстън) за първи път представя и свой пълнометражен игрален филм. Заглавието „Мария Монтесори: новата жена” с Жасмин Тринка в главната роля разказва за знаменитата италианска педагожка, разработила хуманен метод за обучение на деца с физически и умствени дефицити. Тя е олицетворила la nouvelle femme – модерната и еманципирана жена, но плаща висока цена: тайно извънбрачно майчинство.
Леа представя и видеопроект с архивни материали, свързани с баща й Цветан Тодоров и връзката му с България: филмовият пърформанс „Цветан Тодоров, България и аз”. През 2014 г., 3 години преди смъртта си, Цветан Тодоров моли дъщеря си да заснеме едно последно негово пътуване в България.


„Пътуваме заедно през една непозната страна. Този, който е напуснал комунистическа България преди 51 години и който толкова трудно се връща… сякаш се страхува да срещне там далечния си зъл двойник. Двойникът, в когото би се превърнал, ако беше останал в тази тоталитарна държава.”
Тя режисира и документалните филми „Спасяване на човечеството през работно време” (2012) и „Руска утопия” (2015).

Най-ново

Единична публикация

Избрани