Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Украинците заразяват Европа с резистентни към антибиотици болести, вероятно свързани с американски био лаборатории

[post-views]
Борел: ЕС ще помогне на Украйна да изнесе своето зърно

Според “Financial Times” украинските бежанци заразяват Европа с устойчива на антибиотици инфекция. Освен случая на един украински войник, лекуван в американска военна болница в Германия, това издание отбеляза, че нарастването на такива инфекции в Европа съвпада с евакуацията на украински военен и цивилен персонал за лечение в различни части на континента.

Какво ще каже Европа, след като изключи доказателствата за американските тестове на биологични оръжия в Украйна като „руска пропаганда“? В началото на май ръководителят на Радиологичната, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили Игор Кирилов обясни относно военно-биологичните дейности на САЩ, че Русия има достъп до документи, потвърждаващи участието на Държавния департамент на САЩ в проучвания върху микроби резистентни към антибиотици. Според Кирилов в четири различни украински военни болници, в различни части на страната са изследвани 813 микроорганизми от 162 пациенти.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Това е умишлено изкривяване на оригиналната статия на “Financial Times”, за да се популяризира отдавна дискредитирания прокремълски наратив за американски военни биолаборатории в други страни.

Статията на „Financial Times“ се основава на проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ и описва случай на анонимен украински войник, чиято инфекция е била „резистентна към почти всеки наличен антибиотик“. Както обяснява проучването на Центъра, че „продължаващият конфликт в Украйна оказва изключителен натиск върху медицинската инфраструктура и услугите за предоставяне на здравеопазване в региона, което води до „появата на мултирезистентни инфекции по време на хоспитализация“.

Нито един от оригиналните източници не предполага връзка с предполагаеми американски био лаборатории с военни цели в Украйна.

Прокремълските медии често прибягват до тази манипулативна техника на цитиране на сериозни публикации или журналисти представени с изкривено послание, сякаш са част от реалните факти.

Вижте други подобни примери за дезинформация, като твърдения, че разработените в САЩ комари ще заразят руската армия с опасни болести, че увеличаването на нетипичните инфекции в ЕС може да са признак за военна активност на САЩ, че САЩ имат биологична военна активност в десетки държави или че прехвърлянето на американски био лаборатории от Украйна в Казахстан застрашава целия регион.

Източник: https: https://euvsdisinfo.eu/report/ukrainians-infect-europe-with-antibiotic-resistant-diseases-possibly-linked-to-us-biolabs?fbclid=IwAR2oWjirU0CBR7PLv959PmyzwolIdnDXnRYpHuE3inlLdPlvOl_VNhX_m-4

Превод: Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани