Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна с посланика на Украйна Н. Пр. Олеся Илашчук

[post-views]
Министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна с посланика на Украйна Н. Пр. Олеся Илашчук

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и посланикът на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук проведоха среща днес, 23 октомври, по време на която бяха обсъдени аспекти от сътрудничеството между двете страни.

Подчертана беше важността на подписания по време на последната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО Меморандум за намерение между министерствата на отбраната на България и Украйна, с който се потвърждава готовността за засилване на сътрудничеството в области от взаимен интерес като отбранителна политика и политика за сигурност, военно-техническо сътрудничество, развитие на военното образование и наука, индустриалното сътрудничество и др.

Акцент беше поставен върху приноса на страната ни в тренировъчната мисия на Европейския съюз за военно подпомагане на Украйна EUMAM. Министър Тагарев запозна Н. Пр. Илашчук с възможностите за обучение на представители на украинските въоръжени сили.

Двете страни подчертаха доброто ниво на сътрудничество в сферата на отбранителната индустрия и дискутираха вариантите за неговото задълбочаване.

Възможностите за възстановяване и лечение в структурите на Военномедицинската академия, които България предоставя като водеща страна по Доверителния фонд на НАТО за долекуване и рехабилитация на ранени украински военнослужещи също бяха обсъдени по време на срещата.

Н.Пр. Олеся Илашчук изказа благодарност за оказваната от България помощ на Украйна в нейните усилия за противодействие на руската агресия.

В срещата участваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, и.д. директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ полковник Любомир Монов, съветникът на посланика на Украйна Анна Тертична и аташето по отбраната полковник Дмитро Лукашук.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани