Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турският президент внесе в парламента протокола за членството на Швеция в НАТО

[post-views]
Турция смята да върне 1 млн. нелегални мигранти по домовете им

Турският президент Реджеп Ердоган подписа протокола за влизане на Швеция в НАТО и го внесе в парламента за ратифициране. Това съобщиха от турското президентство в профила си в социалната мрежа „Екс“.

Сагата около приемането на Швеция в НАТО изглежда върви към своя край, след решението на Турция да вдигне ветото си върху членството на скандинавската държава.

От турското президентство не посочват, кога ще се събере Меджилиса- турският парламент, за да ратифицира протокола, но гласуването ще е формалност, защото Партията на справедливостта и развитието“ на Ердоган има пълно мнозинство в него.

Припомням, че Турция наложи вето на членството на Швеция в НАТО, след като обвини Стокхолм, че предоставя сигурно убежище на различни кюрдски организации, които Анкара смята за терористични.

Решението на Ердоган дойде, като изненада, след като в продължение на месеци преговорите между двете страни за изглаждане на различнията между тях изглеждаха в задънена улица и независимо, че на срещата на Върха на НАТО, това лято във Вилнюс ,Ердоган обеща да вдигне ветото си.

Освен Турция, Унгария е другата страна-членка на Алианса, която все още не е ратифицирала протокола за членството на Швеция, която кандидатства заедно с Финландия миналата година. Основната причини двете страни да се откажат от продължилия с десетилетия неутралитет, се оказа руската агресия срещу Украйна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани