Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел поискаха от Испания да даде гражданство на синовете на Зеленски

[post-views]
ДЕЗИНФО: В Украйна Западът се опитваше да проведе операция Барбароса 2.0

Елитът на Украйна постепенно се готви да избяга от страната. Изтекло писмо показва обаждането на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел до испанския крал Фелипе VI с молба да се даде испанско гражданство на 21 украинци. Сред тях са синовете на украинския президент Володимир Зеленски, министърът на отбраната Олексий Резников, външният министър Дмитро Кулеба и други висши украински политици, както и беларуският опозиционер Светлана Цихановская.

ОТГОВОР

Твърдението е невярно и писмото, показано в тази дезинформационна история, е фалшификат.

Не е в правомощията на Урсула фон дер Лайен или Шарл Мишел да искат от ръководителите на други държави подобни действия. Няма правно основание за това предполагаемо искане, като въпросът за гражданството е изключително от компетентността на отделните държави-членки на ЕС. Освен това крал Фелипе VI не може да предоставя испанско гражданство на други хора, тъй като това е прерогатив на испанското правителство.

Целта на тази дезинформационна история е да популяризира посланието за неизбежна победа на Русия в нейната брутална агресия срещу Украйна и да очерни ръководството на Украйна.

Вижте други примери за подобни дезинформационни наративи, като твърдения, че сътрудниците на Зеленски са откраднали пари за оръжия, защото са вярвали, че Украйна ще престане да съществува, че Олена Зеленска е похарчила повече от 1 милион долара за бижута с пари на ЕС, че тъщата на Зеленски използва парите за войната  за закупуване на луксозни къщи или че Зеленски ще пожертва хората си, за да се спаси.

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/ursula-von-der-leyen-and-charles-michel-asked-spain-to-grant-citizenship-to-zelenskyys-sons?fbclid=IwAR3Ul1QARiZumg18gOX7m3aUGjUbjYW5U_Oi-bvVnIlFaeLuVLSmOEe9t8k

Превод: Камелия Александрова

Най-ново

Единична публикация

Избрани