Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски заяви, че военният натиск срещу руските сили в Черно море ще продължи

[post-views]
Зеленски: Доставките трябва да достигнат по-бързо до фронта

Украинският президент Володимир Зеленски днес заяви, че военният натиск срещу анексирания от Русия Крим ще продължи. Той подчерта това във видеообръщение към участниците в конференция по сигурността, провеждаща се в Прага. Събитието обаче бе помрачено от технически проблеми и съмнения за хакерска атака, предаде Ройтерс.

Киев засили ударите по руските сили в Черно море и Крим, който беше анексиран от Москва през 2014 г., припомня агенцията.

В своето изказване, засегнато от редица технически неизправности, включително една, която периодично модулираше височината на гласа му, Зеленски каза, че „илюзията“ за руската доминация в Крим и Черно море е била разбита. „Русият (Черноморски) флот вече не може да действа в западната част на Черно море и постепенно бяга от Крим“, каза още украинският президент. „И това е историческо постижение“, добави той.

Сред украинските атаки срещу и около Крим бяха ударите, нанесени по руска военновъздушна база на полуострова, по команден пункт на Черноморския флот в Севастопол и по единствения мост, свързващ Крим с Русия, припомня Ройтерс. Атаките подчертават нарастващите способности на Киев, докато Москва продължава да обстрелва Украйна от разстояние с далекобойни ракети и щурмови дронове.

„Все още не сме установили пълен контрол над Крим и околните води, но ще го направим“, заяви Зеленски на срещата на Кримската платформа – дипломатическа инициатива, която той създаде през 2021 година. „Това е въпрос на време“, добави той.

Говорител на председателя на чешкия парламент каза, че сайтът на събитието, в което участваха депутати от различни страни „е бил подложен на хакерска атака“, но не уточни от кого.

Говорител на Зеленски каза, че е имало технически проблем по време на изказването му, но не коментира модулирането на гласа на президента. Говорител на чешкия парламент каза, че този ефект се е дължал единствено на „лош сигнал“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани