Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унгария остава последното препятствие пред членството на Швеция в НАТО

[post-views]
Турция смята за „безсмислено“ да се възстановява диалогът за НАТО с Швеция и Финландия

Унгария остава последното препятствие пред членството на Швеция в НАТО. През деня парламентът на страната отхвърли предложението за гласуване на кандидатурата за присъединяването на скандинавската държава към Алианса.

Отказът на унгарския парламент да гласува протокола за присъединяването на Швеция в НАТО, предизвика не по-малка изненада от решението на турския президент Реджееп Ердоган да подпише протокола за това и да го изпрати в МЕджлиса за гласуване.

Депутатът на унгарската опозиционна Демократична партия Агнес Вадаи заяви, че предложението е блокирано от управляващата партия „Фидес“ на премиера – популист  Виктор Орбан, която има пълно мнозинство в парламента.

Причината, заради която Унгария блокира още от лятото на 2022г кандидатура на Швеция в НАТО, са възраженията на Будапеща за критиките на Стокхолм към управлението на Виктор Орбан по отношение на демокрацията в страната и върховенството на закона. Въпроси, заради които Будапеща търпи остра критика и от ЕК.

Виктор Орбан се смята за един последните европейски съюзници на руския президент Владимир Путин и все по-често атакува ЕС. В понеделник Орбан отново сравни  27 икономическия блок със Съветския съюз и то в навечерието на 67 годишната от Унгарското въстание смазано брутално от червената армия през 1956г.

Освен, членството на Швеция в НАТО, Унгария остава и единствената държава в ЕС, която продължава да блокира отпускането на половин милиард Евро за Украйна в рамките на Европейския механизъм в подкрепа на мира.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани