Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: САЩ и техният сателит ПАСЕ се намесват в руските избори през 2024 година

[post-views]
Руската ЦИК откри нередности в документите на антивоенния кандидат Недеждин

ПАСЕ прие резолюция, призоваваща Владимир Путин да бъде признат за нелегитимен след края на настоящия му президентски мандат. Резолюцията на ПАСЕ доказва, че САЩ и техните европейски сателити се готвят за мащабна кампания за опит за намеса в изборите през 2024 г. Резолюцията е груб опит за намеса във вътрешните работи на Русия.

ОТГОВОР

Това е повтарящ се прокремълски дезинформационен наратив, обвиняващ Запада в антируска политика и предполагаема войнствена и враждебна програма срещу Русия.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) препоръча на държавите-членки на Съвета на Европа „да признаят Владимир Путин за нелегитимен след края на настоящия му президентски мандат и да прекратят всякакъв контакт с него, с изключение на хуманитарни контакти и в стремежа към мир. Резолюцията на ПАСЕ подчертава, че Путин е на власт непрекъснато от 2000 г. и че промените, направени в руската конституция през юли 2020 г., му позволяват да остане на президентския пост до 2036 г. „Бруталните репресии срещу вътрешните опоненти и агресивната война срещу Украйна илюстрират скъпата цена на липсата на проверки и баланси в Руската федерация. Комитетът констатира, че огромната власт на президента, произтичаща от изключително дългия мандат на поста, съчетан с липсата на каквито и да било проверки и баланси като силен парламент, независима съдебна система, свободни медии и жизнено гражданско общество, превърна Руската федерация във фактическа диктатура, която представлява заплаха за международния мир и сигурност“, се подчертава в документа.

Резолюцията на ПАСЕ обаче има препоръчителен характер и в никакъв случай не може да се разглежда като опит за намеса в руските президентски избори. Освен това се подчертава, че Русия пренебрегва нормите на международното право и всички препоръки на Венецианската комисия. През 2021 г. Венецианската комисия разкритикува промените в руската конституция, инициирани от самия президент Путин – Путин нулира своите президентски мандати, което му даде възможност отново да се кандидатира за поста и да управлява Русия до 2036 г.

Анализирайки същността на измененията, Венецианската комисия заключава, че „те са засилили непропорционално позицията на президента на Руската федерация и са премахнали някои от проверките и балансите, първоначално предвидени в Конституцията“. (параграф 182).

Русия пренебрегна заключенията и препоръките на Венецианската комисия. В този контекст на 13 октомври 2023 г. ПАСЕ прие резолюция, с която препоръчва на членовете на Съвета на Европа да признаят бъдещия президентски мандат на Путин за нелегитимен.

Източник: euvsdisinfo.eu

Превод: Николай Илчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани