Информационен център на Министерство на oтбраната

В родното село на генерал Димитър Мететелов в Бесарабия откриха паметна плоча в негова чест

В родното село на генерал Димитър Мететелов в Бесарабия откриха паметна плоча в негова чест

В родното село на генерал Димитър Мететелов – Заря, Белгород-Днестровски район, откриха паметна плоча в негова чест.

В родното село Заря (някогашен Камчик) на българския генерал Димитър Мететелов в Белгород-Днестровски район днес беше открита на паметна плоча, посветен на генерала. Снимка: БТА, Одеса

Събитието е посветено на 164-ата годишнина от рождението на генерал Мететелов. Паметната плоча е монтирана на фасадата на къщата, където е роден генералът. И до днес там живеят потомците му – децата на най-големия му брат Илия.

Събитието е от културно-историческо значение както за село Заря, така и за българската общност в Бесарабия. 

Правото да прережат лентата при откриването на плочата бе дадено на потомците на генерал Мететелов, които живеят в родната му къща в Заря – семейство Митител.

“Днешното събитие е важен принос към историческата ни памет. Това е повод за гордост на жителите на село Заря. На такива примери трябва да се възпитават децата ни. Всички от рода на Митител в селото са трудолюбиви,  уважавани и са добри стопани”, каза в своето приветствие председателят на Саратската община Виктория Райчева.

Приветствайки събралите се на събитието, народният депутат на Украйна и председател на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе подчерта важния принос към историческата памет на бесарабските българи.

“Бих искал да направя един исторически паралел. През 2020 г. в българското село Криничное в Болградски район бе открита паметна плоча на българския генерал Георгий Агура, роден там. Днес откриваме паметна плоча на българския генерал Мететелов в родното му българско село Заря. И двамата през 19-и век са учили в Болградската гимназия. И двамата работят за строителството на България след Освобождението и имат голям принос за развитието на военното дело”, каза Антон Киссе.

В родното село на генерал Димитър Мететелов в Бесарабия откриха паметна плоча в негова чест
Снимка: БТА, Одеса

Директорът на местното стопанство “Дружба” Георгий Чикликчи, който спонсорира издаването на книгата за живота и дейността на Димитър Мететелов, сподели, че днешното събитие е логически завършек на усилията за съхраняване на паметта за именития съселянин.

“Преди два месеца издадохме и представихме книгата “Д. Г. Мететелов. Генерал-майор, военен юрист, публицист”. И ето днес откриваме мемориална плоча, посветена на 164-ата годишнина на генерал Мететелов. Безспорно, той е една от най-успешните и авторитетни личности, родени в Заря, през почти 200-годишния период от създаването на селото”, подчерта Георгий Чикликчи.

“Целият си живот Димитър Мететелов посвети на България и българската армия. Девиз на неговия живот бе: “Съвестта – или я има, или не. Ако я имаш, то тя те ръководи навсякъде. И винаги. Тя е компасът ти за цял живот”. Това много ме впечатли и ме мотивира да започна да търся информация за него и да издадем книга”, разказа един от авторите-съставители на книгата Николай Куртов.

С приветствени слова се обърнаха към събралите се и потомката на генерал Мететелов Елена Арнаутова, преподавателка по български език в местното училище, както и председателят на местното  българско дружество “Камчик” Иван Стоянов.

На плочата на български и украински пише: “Димитър Григоров Мететелов ( 24.10.1859 г. – 17.08.1932 г.). В тази къща в семейството на Митител се роди български офицер, генерал-майор и военен юрист. Участник в три войни: Сръбско-българската  (1885 г.), Балканската (1912 – 1913 г.) и Междусъюзническата (1913 г.). Председател на Русенския, Софийския и на Пловдивския военен съд, началник на Военно-съдебната част и Главен военен прокурор на България”.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top