Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дъщерята на военен диригент с успех в „Гласът на България“

[post-views]
Дъщерята на военен диригент с успех в „Гласът на България“

18-годишната Дани Илиева тръгва към финала на телевизионния формат

Дъщерята на военен диригент с успех в „Гласът на България“
Дани Илиева

22 октомври, неделя вечер. bTV излъчва  поредния кастинг от популярния формат „Гласът на България“. На сцената излиза лъчезарно момиче и запява песента на Орлин Горанов „Дихание“. Заслушани внимателно в изпълнението, чак накрая се обръщат очарованите Иван Лечев, Дара и Миро. И тримата я канят в своите отбори. Миг на колебание… и момичето избира Миро.

Коя е младата певица? Казва се Дани Илиева и е родена в семейството на музиканти. Неин баща е капитан Йордан Илиев – диригент на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. А майка й Анита Илиева води музикалната школа „Карловойс“ към Военния клуб в Карлово. Така че съвсем логична е посоката за развитие на Дани. От малка тя е в „Карловойс“, изпъква със своята музикалност и като вокалистка записва соловите песни „Мама“ и „Честита Коледа“.

През годините започват участията на Дани Илиева

                   в конкурси и фестивали

Изявите й непрекъснато растат, а с тях и нейната увереност. Назад остават страховете и притесненията. Увеличават се наградите от музикалните сцени. Печели множество отличия в конкурсите за млади изпълнители в страната. Носител е на наградата на кмета на Шумен в конкурса „Съзвездие“, на „Гран при“ на международния фестивал „Изгряват звезди“ в Петрич, „Гран при“ на националния конкурс „Златен извор“ в Димитровград. Има първи награди от конкурси за „Моята песен за България“ в Челопеч, „Път към славата” в София, „15 лалета” в Хисаря, „Звукът на времето” във Велико Търново, „Коледна звезда” в Тутракан, „Родолюбие” в Панагюрище и „Вярвай, искай, можеш“ в Банкя. Много важен успех на Дани Илиева е спечелването на първата награда на фестивала „Бургас и морето“ през миналата година с песента „Не те забравям“ в дует с Емин Ал Джунейд. Тя става

                            все по-популярна

в музикалните среди на страната. Особено ценна за Дани е грамотата за цялостен принос за издигане на авторитета на училището, в което учи –  СУ „Васил Левски“ в Карлово.

Сега 18-годишната певица е в 12. клас. Преди месеци прави и първите си опити за създаване на музика. И така се ражда песента „Така ми се иска“ по стихове на Нина Сариева, която има и свой видеоклип. Работи упорито върху изпълненията си и се стреми те да носят нежност, финес и дълбока душевност. Свири на пиано, чете художествена литература, най-вече поезия, и снима видеа за своя youtube канал. Обича животните и има кученца чихуахуа, за които се грижи с любов. Готова е да преодолее всички предизвикателства по пътя на своето израстване. И продължава да чувства

                     подкрепата на родителите

Капитан Йордан Илиев

Баща й капитан Йордан Илиев е роден през 1976 г. в гр. Попово. От 4–5-годишен свири на акордеон, а после и на пиано. Но кандидатства в Шуменския университет „Константин Преславски” като… музикант на саксофон. Завършва го през 1995 г. със специалност „Музикална педагогика”.

Със съпругата си Анита се установяват в Карлово през 2001 г. През 2009 г. Йордан постъпва във Военния духов  оркестър на 61-ва Стрямска бригада, а негов диригент е от януари 2016 г. След назначаването му на тази длъжност капитан Йордан Илиев изцяло променя репертоара на оркестъра. Той става изключително разнообразен, за да бъде адекватен на пазара, съобразен с действителността. Заедно с добре познатите военни маршове са възстановени и такива, които досега не са записвани. Традиция е всички по-важни събития, тържества и общи строявания да започват с химна на бригадата „Стайкова могила”. Химнът е възстановен през 2014 г. от тогавашния диригент на военния духов оркестър капитан Анатолий Габров, но след това е забравен. Отново го връща в репертоара капитан Йордан Илиев. Оркестрантите изпълняват също съвременна популярна музика и класически произведения. Участват в зари в Карлово и редица други селища, в множество концерти, особено около празника на 61-ва бригада – 2 октомври. В края на август военните музиканти са изключително добре посрещнати на фестивала на духовите оркестри „Дико Илиев“ в Оряхово. И се представят блестящо. На 2 октомври – Празникът на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Военният оркестър изненадва присъстващите със своя

                             богат репертоар

и показва своя шоуспектакъл.

Военният духов оркестър на 61-ва бригада в концерт на Празника на формированието – 2 октомври
                                    Фото авторът и архив

Задължително е всички оркестранти да са с музикално образование. В голямата си част те са с висше, завършили са консерватория, академия или педагогика. Единствената жена засега е флейтистката старши сержант Деница Димитрова. Инструментите са нови благодарение на отпусканите всяка година средства от Сухопътните войски. Има 5 свободни места, но се надявам на следващия конкурс те да бъдат запълнени, заявява диригентът на Военния оркестър на 61-ва бригада.

Майката на Дани – Анита Илиева, е дипломиран магистър от Пловдивския и Шуменския университет. Има многогодишен педагогически опит, като преподавател по музика, вокален педагог и диригент. Успешно развива своята музикална школа „Карловойс“ към Военния клуб в Карлово. Създава нови авторски песни и някои от тях са включени в учебници по музика. За своята дейност получава множество награди, включително от министъра на отбраната и министъра на образованието.

Родителите на Дани я подкрепят и окуражават в музикалните й изяви, вярват, че тя ще постигне мечтите си като певица. А самата Дани Илиева продължава възходящо да развива своя талант и се надява да стигне до финала на „Гласът на България“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани