Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Как обединението става анексиране!?

[post-views]
Дезинфорадар: Как феновете на Путин станаха тексасци

„В началото на октомври през 1990 г. Германската демократична република (ГДР) официално се присъедини към Федерална република Германия. Германците заживяха в една държава.

Тази глава от историята на Германия е свързана с историята на СССР и бившия й президент Михаил Горбачов. И ако с различията в оценките за ролята на Горбачов – и на Изток, и на Запад, отдавна сме свикнали, то новата „интерпретация“ на обединението на Германия в съвсем новия учебник по история за 11. клас на училищата в Русия предизвиква твърде емоционална реакция.“ Това пише Марина Борисова в „Дойче веле“. Публикуваме текста с известни съкращения.

„Работата е там, че в руските училища, вече ще учат, че не става дума за обединение, а за „анексиране на Източна Германия“.

До неотдавна събитията от 90-те години руските ученици изучаваха като акт на обединение на ГДР и ФРГ. В учебника за 11. клас се говори за „нежна революция“ в ГДР и за обединение на двете Германии.

Пак там се говори за „дълбоката политическа криза в Германия, която можела да бъде решена само със смяна на властта“. Говори се и за договора за присъединяването на провинциите на ГДР във ФРГ. Учебникът е преиздаден за трети път през тази година, но неочаквано се оказва „остарял“, „предоставящ само базово ниво за изучаване на историята“. И затова на 1 септември (началото на учебната година в Русия) в училищата се появи известният като „Учебникът на Медински“ нов учебник по история.

И в него се разказва съвсем друга история. В раздела „Новото мислене и промените във външната политика“ е включен урок, в който се казва, че „едностранното изтегляне на съветските войски от Източна и Централна Европа е било необмислено решение“, което е „довело до отслабването на военното присъствие на СССР в съюзните страни“, предизвикало е „рязка активизация на националистическите и антисъветските настроения“, от което, на свой ред, се възползвал колективният Запад“. Като последствие това „необмислено решение“ довело до „нежните революции“ в Полша, ГДР, Чехословакия, Унгария, България, Албания.

И по-нататък четем: „ГДР била погълната от ФРГ. При това лидерите на Запада дали на Михаил Горбачов обещания, че НАТО няма да се разширява на Изток, но те били нарушени“.

Всичко това е пореден грозен пример за дезинформация, този път в училищата в Русия. По този начин властите там се опитват да променят мисленето на младите хора, дано поне не успеят да променят съзнанието им!

Най-ново

Единична публикация

Избрани