Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ракетата ATACMS удря с точност до 10 м

[post-views]
Ракетата ATACMS удря с точност до 10 м

Авиационно-ракетното командване на армията на САЩ извършва пресертифициране на ракетни системи с оглед  на контрола върху озоноразрушаващи и други опасни материали
Фото  defenseworld.net

Оперативно-тактическата ракетна система MGM 140 ATACMS (Армейска тактическа ракетна система) е предназначена за поразяване на точкови цели като командни пунктове, ракетни установки, съоръжения за противовъздушна отбрана, комуникационни центрове, складове за гориво и смазочни материали при всякакви метеорологични условия и по всяко време на денонощието.

MGM-140 е тактическа балистична ракета „земя–земя“, въведена в експлоатация през 1991 г.

Тактическата балистична ракета MGM-140 АТАСМS е разработена в САЩ. Тя е на въоръжение в армиите на САЩ, Южна Корея, Бахрейн, ОАЕ, Румъния, Гърция, Турция, Полша и Украйна. Тя участва във войната в Персийския залив, Афганистан, Ирак и в Руско-украинската война. Ракетата АТАСМS тежи 1670 кг, дълга е 4,0 м и има диаметър 610 мм. Размахът на стабилизаторите е 1,4 м. Работи с твърдо гориво. Различните варианти на ракетата имат обсег на стрелба от 140 до 300 км. Таванът на полета на ракетата е 50 км. Достига максимална скорост Мах 3. За изстрелването на ракетата се използват модернизираната верижна пускова установка M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System). (Това на практика е основната платформа на американската бойна машина на пехотата „Брадли“) и  колесната артилерийска ракетна система M142 High Mobility (HIMARS). ATACMS е система за залпов огън с малък обсег на действие.

Чрез замяна на някои компоненти удължават живота на ракетата
Фото  defenseworld.net

Ракетата се управлява с

инерционна система за навигация и с помощта на GPS

Инерционната система за навигация (INS) е устройство, което използва компютър, сензори за движение (акселерометри) и въртящи се сензор (жироскопи). Системата непрекъснато изчислява позицията, посоката и скоростта на движение на ракетата. Често инерционните сензори се допълват и от барометрични висотомери и магнитни сензори за измерване на скоростта. INS се използват за управление на наземни мобилни роботи, кораби, самолети, подводници, управляеми ракети и космически кораби.

Контейнерът за изстрелване на ATACMS има капак, оформен с шест кръга като стандартния капак на ракетата MLRS, но съдържа само една ракета. Това се прави за заблуда на вражеското разузнаване. Стандартната ракета MLRS има диаметър 22,7 см и от нея в един пусков контейнер се побират шест ракети. M270 носи два контейнера, а  M142 – един.

Суббоеприпасът М 74

Оперативно-тактическата ракета ATACMS изпълнява полета си по т. нар. полубалистична траектория, когато тя получава първоначалното ускорение по предварително програмирана строга траектория, а целият следващ полет след достигане на апогея й е в контролиран режим. Ракетата се насочва от аеродинамични стабилизатори, използвайки сигнали от бордовата система за управление, указваща непрекъснато набелязаната точка на удара и генерира подходящи команди така, че в крайна сметка ракетата да порази определената цел. Освен това в интерес на

скриването на позицията на изстрелването

ракетата може да бъде изстреляна в началото под произволен ъгъл за заблуда на противника и след това полетът й да бъде коригиран от бордовата система за управление. Тоест в началото да направи нещо като лъжливо движение.

Според световните медии в Украйна са доставени оперативно-тактически ракети ATACMS, известни под наименованието Блок I (MGM 140А). Това не е най-дългобойният вариант на ракетата MGM-140. Ракетата е с касетъчна бойна глава, пълна с 950 кг суббоеприпаси М 74. Тя има обсег на стрелба 165 км. Експертите твърдят, че ракетите  ATACMS с по-малък обсег от 140 до 165 км постигат точност до 10 м разстояние от целта.

Дългобойният модел на ATACMS е известен под наименованието Блок 1A (MGM 140B), ракетата е с разширен обсег и обхватът й достига до 300 км. Увеличеният обсег се постига чрез намаляване на т. нар. полезен товар, което значи намаляване на теглото на бойната глава. Вместо 950 кг суббоеприпаси М 74 тази ракета носи 275 кг в бойната си глава. Подобният на бейзболна топка боеприпас М74 разполага със сферичен високоексплозивен заряд. Асиметричният дизайн му придава въртеливо движение след освобождаването от бойната глава до

Ракетата ATACMS удря с точност до 10 м
Изстрелване на АТАСМS от M270

2400 оборота в минута 

Стотиците M74 удрят почти едновременно и създават облак от шрапнели и взривове, които покриват земята. Боеприпасът се счита за високо ефективен срещу персонал, транспортна и радарна техника, както и сгради или т. нар. меки цели.

Всяко едно от тези метални кълбета има радиус на поражение до 15 м.

За да се подобри точността на ракетата системата й за инерционен контрол, е допълнена с подсистемата за сателитна навигация  NAVSTAR. Отклонението от целта за този модел според експертите е не повече от 25 м. За изстрелването на ракетата се използва верижната модернизирана пускова установка M270 или M270A1. Т.

 нар. унитарна версия на ATACMS Блок 1A е с монолитна бойна глава, съдържаща 213 кг взрив. Тя има обсег до 300 км, атакува далеч зад линията на хоризонта, бързо се презарежда и позволява продължителна стрелба. Мобилността на пусковата установка M270 позволява перфектно позициониране и голяма ефективност на стрелбата.

Пусковата установка M142 HIMARS носи една АТАСМS

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани