Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Чинтуловата чета” рамо до рамо с воинския строй

[post-views]
„Чинтуловата чета” рамо до рамо с воинския строй

Валерия ТОДОРОВА

„Чинтуловата чета” рамо до рамо с воинския строй
Включване на „Чинтуловата чета” в Празника на Нова Загора

Ученици от ППМГ в Сливен изпълняват тържествени маршове и церемониално строево шоу

Кампанията на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”, озаглавена „Моята България! Моят град – град на…” има своите

добри практики и в Сливен

целящи развитието на културно-художествената и военно-патриотичната дейност. Съвместната инициатива на Военния клуб Сливен и Професионалната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов” е свързана с дейността на представителната церемониална формация „Чинтулова чета”.

Главният експерт на Военен клуб Сливен Атанас Чолаков уточнява, че стремежът е да се достигне и до по-малките населени места в областта, да се покаже добрият пример на „Чинтуловата чета”, да се запали искрата на патриотичното възпитание сред младите хора. В основата на мотото „Моят град – град на 100-те войводи” е стойностното историческо минало и настоящият стремеж за съхраняване на  регионалните ценности, възпитаване на младите хора в дух на трудолюбие, чувство на чест и достойнство. Чрез занятия по строева подготовка Чинтуловите четници изграждат строеви навици, изпълняват тържествени маршове и церемониално строево шоу. Посещението на четниците в малките градове е насочено към техните връстници и популяризира добрата идея.

Пред Паметника „Загорци”, издигнат в памет на загиналите новозагорци във войните за национална свобода и обединение на България 1912–1918 г.

Тяхната първа изява по програмата „Моята България! Моят град – град на 100-те войводи” бе на 14 октомври

в Нова Загора по повод на празника на града

Те участваха в тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника, издигнат в чест на загиналите новозагорци във войните за национална свобода и обединение на България 1912–1918 г. Един от впечатляващите моменти за учениците е, че бяха редом до Националната гвардейска част и Представителния гвардейски духов оркестър, специално поканени за честванията в Нова Загора.

Децата си направиха снимки, разходиха се в града, срещнаха се с граждани и посетиха историческия музей. Такова участие за младите хора предстои и в Котел на 1 ноември – Денят на народните будители. В Котел, освен че ще участват в тържествен ритуал, младите четници ще могат да разгледат Музея на котленските възрожденци, който се намира в центъра на града. Той е сграда от камък, дърво и желязо. Експозициите са подредени в четири раздела: Просветители, Будители, Революционери и Бунтовници. Тук се  съхраняват и първите издания на „Неделник” на Софроний Врачански и „Рибния буквар” на д-р Петър Берон. Те ще посетят и Пантеона, в който е саркофагът с костите на Георги С. Раковски.

Директорът на гимназията Мариана Милева приветства възможността, която дава кампанията на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”, озаглавена „Моята България! Моят град – град на…”,  убедена е в полезността на едно такова начинание и цени

Участниците през 2022 г. в проекта „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия” –  Милиа, Милица, Иван-Александър и техният учител Алеко Стойчев

партньорството с Военния клуб

и с командването на Центъра за подготовка на специалисти. Тя уточнява, че представителната церемониална формация на гимназията още от първите дни на създаването си е в тясна връзка и сътрудничество с Военния клуб в Сливен, с Военния духов оркестър, с офицери от строя и резерва. А съвременните Чинтулови четници са съществена част от градските тържества и ритуали, участвайки в заря-проверки, в празници.

Много млади хора, възпитаници на ППМГ „Добри Чинтулов”, ще помнят като част от житейския си път своето участие в „Чинтуловата чета”. Мотивите за тяхното включване в нея обикновено са сходни.

От новото попълнение са Надежда Иванова и Аделина Георгиева от 10. клас и в Нова Загора е тяхната първа публична изява. Според Надежда – да си част от „Чинтуловата чета” е възможност да се научиш на дисциплина и строева подготовка, вълнуващ факт е, че в Сливен такава чета има само от учениците на математическата гимназия. За Аделина е от значение да е сред приятели и съмишленици, с които представят училището си по време на важни чествания. Макар за Надежда любимите предмети да са биология, химия и английски, а за Аделина са физика и математика, то и за двете

почитта към българската история

и към воинската слава е от значение.

Пряк ръководител на учениците от „Чинтуловата чета” е учителят по история Алеко Стойчев. Той посочва, че гимназия „Добри Чинтулов” е със завидна история и сред  възпитаниците на гимназията има много видни личности, сред които са Елин Пелин, Пенчо Славейков, Никола Фурнаджиев, Константин Константинов, Георги Джагаров, Радой Ралин, Дамян Дамянов, бащата на българското кино Васил Гендов, летописецът на Сливен Симеон Табаков, инж. Иван Иванов, най-успешният кмет на София от Освобождението до днес, Петър Гудев, министър-председател на страната през 1907 г., преподаватели от академичните среди, лекари, юристи, инженери, архитекти, висши военни, дипломати, актьори, музиканти, икономисти, предприемачи. Музеят на училището и формацията „Чинтулова чета” са част от акцентите на гимназията.

Идеята за създаване на такава ученическа формация в наши дни е свързана с исторически факт, който отвежда назад в годините. След Освобождението в училището се сформират първите юнашки чети от доброволци, за да могат младите сливенци да получават първите си познания по военно дело. Десетилетия след това днешните възпитаници на гимназията са продължителите на това начинание. И то е част от

разбирането на ръководството на гимназията

Само преди година екип от Професионална природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов” работи по друг одобрен проект по Национална програма на Министерството на образованието и науката и на Министерството на отбраната „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия”. Тогава бяха проведени срещите на учениците с представители на Центъра за подготовка на специалисти, състояха се разговори, направени бяха интервюта. Директорът на ППМГ „Добри Чинтулов” Марияна Милева изтъква: „Това добро начинание се реализира със съдействието на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, тогава командир на Сухопътните войски и възпитаник на нашата гимназия, което е чест и гордост за нас. Получихме подкрепа и от командира на Центъра за подготовка на специалисти полковник Любомир Вачев и изразихме нашето желание да продължи взаимната ни работа по линия на военно-патриотичното възпитание. И сегашното сътрудничеството по кампанията на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” е нещо, което е добро и полезно за учениците”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани