Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия доставя още средства за противовъздушна отбрана на Украйна

[post-views]
Германия се изтегля от ключова военновъздушна база в Нигер след провал на преговорите

Германия е доставила на Украйна трета мощна система за противовъздушна отбрана ИРИС-Т, в момент, в който Киев се подготвя за евентуално засилване на руските атаки през зимата, предаде ДПА.

Системата – състояща се от три пускови установки, радарен сензор и генератор, както и свързаните с тях ракети – е била предадена тази седмица, съобщиха от Министерството на отбраната в Берлин.

В ежедневното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарност за „много силния пакет от военни помощи от страна на Германия“.“Това ще помогне значително на нашите войници и на защитата на нашите градове“, каза Зеленски.

Украйна ще получи и резервни части и техническо-логистична поддръжка за ИРИС-Т.

Коментирайки доставката, министърът на отбраната Борис Писториус подчерта, че Германия продължава да подкрепя Украйна, докато тя се бори да отблъсне руските сили, които нахлуха през февруари 2022 г. „На нас може да се разчита и ние правим всичко възможно. Тази война няма да бъде забравена“, заяви Писториус. Системата ИРИС-Т е от съществено значение за защитата на Украйна“, добави той.

Според производителя „Диел Дифенс“ системата ИРИС-Т осигурява защита срещу атаки от самолети, хеликоптери, крилати ракети и балистични ракети с малък обсег.

Системата може да поразява цели на височина до 20 км и на разстояние 40 км.

Атаките срещу електропреносната мрежа на Украйна през миналата зима оставиха милиони хора без електричество и нанесоха щети на енергийната инфраструктура на Украйна на стойност около 8,8 млрд. долара, по данни на украинските власти.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани