Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел продължава да нанася удари по Газа, докато разширява сухопътните си операции

[post-views]
Израелските сили за отбрана обявиха, че са убили експерт по ракети на „Хамас“ в Сирия

Израелските военни разширяват сухопътните си операции в Газа, като отприщиха една от най-ожесточените бомбардировки през трите седмици на война с управляващите на територията „Хамас“.

Огромни оранжеви проблясъци озариха нощното небе над град Газа, докато въздушен удар след въздушен удар поразяваха разрушената територия, където достъпът до интернет и телефонната мрежа бяха прекъснати.

Израелският военен говорител Даниел Хагари заяви, че армията „разширява“ сухопътните си операции след две поредни нощи на навлизане на танкове.

Въоръженото крило на „Хамас“ заяви, че се сражава с израелските сили в два района в Ивицата Газа.

„Сблъскваме се с израелско сухопътно нахлуване в Бейт Ханун (в северната част на ивицата Газа) и в източната част на Бурей (в центъра) и на място се водят ожесточени боеве“, се казва в изявление на бригадите „Езедин ал Касам“.

„Хамас“ заяви, че Израел е „удвоил“ броя на въздушните удари, като отправи нов призив за международни усилия за спиране на нападенията.

Но палестинската групировка обяви, че е „готова“ за всяка инвазия, наредена от правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

„Останките на неговите войници ще бъдат погълнати от земята на Газа“, заяви в Telegram висшият член на политическото бюро на „Хамас“ Еззат ал-Ришак.

В южната част на Израел бяха чути хеликоптери в близост до границата с Газа, а от територията се издигаха облаци черен дим.

Оранжевото сияние на пожарите в град Газа беше ясно видимо, а пътищата от израелска страна бяха пусти.

По-голямата част от населението, включително кибуците, които пострадаха най-много от атаките на 7 октомври, бяха евакуирани.

Палестинският Червен полумесец съобщи, че услугите на бърза помощ са били нарушени.

„Напълно сме загубили връзка с оперативната зала в ивицата Газа и с всички наши екипи, работещи там“, заявиха от Х, бившия Туитър.

Израелската армия обвини „Хамас“, че злоупотребява с болниците в Газа за военни цели – твърдение, което „Хамас“ бързо отрече.

Високопоставен съветник на израелското правителство заяви, че „Хамас“ „ще усети гнева ни тази нощ“. „Тази вечер започваме да отмъщаваме“, каза Марк Регев. „Когато това приключи, Газа ще бъде много различна.“ Израел „засилва натиска“ върху Хамас и този натиск ще продължи да се увеличава, докато не постигне целта си, каза той.

Общото събрание на ООН с огромно мнозинство призова за „незабавно, трайно и устойчиво хуманитарно примирие“ между Израел и Хамас и поиска безпрепятствен достъп на помощи до обсадената ивица Газа. Предложението, изготвено от Йордания, не е обвързващо, но има политическа тежест, отразявайки степента, в която САЩ и Израел са изолирани в международен план, докато Израел засилва наземните си операции.

ООН заяви, че е загрижена, че военни престъпления се извършват и от двете страни на конфликта между Израел и „Хамас“. „Обезпокоени сме от колективното наказание на жителите на Газа в отговор на жестоките атаки на „Хамас“, което също е равносилно на военни престъпления“, заяви говорителят на службата на ООН за правата на човека Равина Шамдасани.

Египетските военни съобщиха, че два безпилотни самолета, изстреляни от южната част на Червено море, са се разбили в два курорта на Синайския полуостров, като единият от тях е паднал върху Таба, който се намира на границата с Израел. Съобщава се, че при инцидента са пострадали шестима души, което е тревожен знак за потенциала на конфликта да се разпространи.

Американски изтребители нанесоха рано въздушни удари по две места в Източна Сирия, свързани с иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, съобщи Пентагонът в отговор на множеството атаки с дронове и ракети срещу американски бази и персонал в региона, започнали в началото на миналата седмица.

Лидерите на ЕС единодушно призоваха за хуманитарни коридори и „паузи“ във войната между Израел и „Хамас“.

Според данни на полицията оза малко повече от седмица в Лондон почти двойно са се увеличили инцидентите с антисемитски и ислямофобски подбуди.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани