Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сухопътните войски ще се обучават по специализиран ръкопашен бой

[post-views]
Сухопътните войски ще се обучават по специализиран ръкопашен бой

Дисциплината „Специална лична защита” ще бъде въведена за изучаване във формированията през 2025 г. 

В Сухопътните войски (СВ) започна „възраждане” на специализирания ръкопашен бой (СРБ), обособявайки го като отделна дисциплина за изучаване под името „Специална лична защита” (СЛЗ). Новата дисциплина ще бъде въведена за изучаване във формированията от СВ през 2025 г. Дотогава ще се подготвят необходимите за тази цел инструктори.

Специалната лична защита ще се базира на основата на източните системи за самозащита, съобщиха от СВ. Възстановяването на обучението по СРБ се прави след анализ на поуки от практиката. Идеята е СЛЗ да се включи в подготовката на военнослужещите като отделна дисциплина с цел придобиване на специфични умения и способности за самозащита.

За изпълнението на тази цел в Командването на СВ е разработена „Визия за развитието на специална лична защита за военнослужещите от СВ”, която описва методиката за обучение и основните етапи, през които следва да премине подготовката на личния състав за достигане на желаното крайно състояние, а именно – СВ да имат подготвен личен състав, който да владее основните техники за защита против захвати, обхвати, удари (атаки и защита), защита от насочен пистолет, нож или палка.

Ключов елемент от изпълнението на визията е обучението на инструктори, които да водят подготовката по новата дисциплина във формированията. От СВ информираха, че за разясняване на значението и потребността от овладяване на техниките за СЛЗ и споделяне на философията на източните системи за самозащита на 14 септември в залата по карате и джиу-джицу на стадион „Виваком Арена – Георги Аспарухов” – София, се е провел първият семинар с представители от СВ на тема: „Представяне и трениране на техники за специализирана защита без оръжие”. Семинарът се е провел под ръководството на Милен Генчев – главен инструктор по Полицейска лична защита в Центъра по бойна подготовка и спорт към Академията на МВР, инспектор Севдана Рачева – от сектор „Издирване” на отдел „Криминална полиция” и главен инструктор по полицейска лична защита при Главна дирекция „Национална полиция”, както и полковник Веселин Йотов – държавен експерт в отдел „Логистика” на Министерството на отбраната.

Гост-лектор на семинара е бил шихан Тони Петров – председател на Българската федерация по Полицейска лична защита, който е мотивирал участниците в семинара с думите: „Състезавайки се с други, търсиш надмощие и превъзходство, което води до определен тип емоции, а надпреварвайки се със себе си, не търсиш причините извън теб и се усъвършенстваш”, … „медалът показва, че ти е провървяло, сърцето, че си храбър…”.

От СВ съобщиха, че в учебния център на Служба „Военна полиция” – София, за времето от 16 до 27 октомври се провежда първият модул от планираното обучението на инструкторите по СЛЗ с участие на военнослужещи от 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, 61-ва механизирана бригада – Карлово, 3-то бригадно командване – Благоевград, 5-о бригадно командване – Плевен, 101-ви алпийски полк – Смолян, и 1-ви разузнавателен батальон – Свобода. Обучението на инструктори от останалите формирования от СВ ще продължи през 2024 г. в Центъра по бойна подготовка и спорт към Академията на МВР – София, и Учебния център на служба „Военна полиция” – София. Успешно завършилите подготовката ще бъдат обучавани във втори и трети модул. Квалификацията „инструктор” или „главен инструктор по СЛЗ” ще се придобива след успешно завършени курсове и положени изпити по действащата кю-дан система за оценяване на нивото на придобитите умения. СВ предвиждат във всеки батальон подготовката да се води от отделен инструктор – сержант или войник, по изключение от офицер.

Най-ново

Единична публикация

Избрани