Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция арестува виден руски олигарх, Киев изкара нова статистика за руските загуби

[post-views]
Франция арестува виден руски олигарх, Киев изкара нова статистика за руските загуби

Френските служби арестуваха руския олигарх Алексей Кузмичов за пране на пари, укриване на данъци и нарушаване на междунарните санкции. Това съобщиха местните медии и припомниха, че заради войната в Украйна са запорирани негови активи, както и имоти в Париж и Южна Франция.

Алексей Кузмичов е смятан за един от най-влиятелните руски олигарси и е част от най-тесния кръг приближени на президента Владимир Путин. Той притежава дял  „Алфа Груп“ – един от най-големите финансови и промишлени концерни в Русия. Сега той е задържан по редица обвинения, а френските му имоти, включително вила в луксозния курорт Сен Тропе, са били претърсени.

Припомняме, че след началото на войната в Украйна миналата година, Брюксел наложи поредица от санкции на руските олигарси, като никой от тях, включително Кузмичов, няма право да пребивава на територията на страните от ЕС. Само във Франция са замразени руски активи на стойност 850 млн. евро, посочват местните медии.

Междувременно ситуацията в Украйна остава напрегната, като в Одеса за втори пореден ден прозвучаха сирени за въздушна тревога, а населението беше призовано да се укрие в бомбоубежищата.

От Киев пък съобщиха за 36 сблъсъка на фронта през последното денонощие. Генралният щаб на Украинската армия изкара и поредната си официална статистика на руските загуби от началото на войната. Според тях са загинали 300 810 руски военнослужещи и са унищожени над 5200 танка и 9800 бронирани машини, наред с повече от 1500 крилати ракти и 7200 артилерийски системи. Данните обаче трябва да бъдат потвърдени от независим източник.

Най-ново

Единична публикация

Избрани