Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинформацията твърди: Съединените щати подтикват към конфликт между НАТО и Русия като изпращат на Украйна тактическите ракетни системи ATACMS

[post-views]
Украйна разпространи кадри на американските ракетни системи ATACMS в действие

Съединените щати подтикват към конфликт между НАТО и Русия като изпращат на Украйна тактическите ракетни системи ATACMS.
snimka: ukrinform.ua

Като снабдяват Украйна с ракетите ATACMS САЩ подтикват към директен сблъсък между НАТО и Русия. Москва многократно предупреждава Вашингтон да не предприема прибързани стъпки. „Напомпването“ на режима в Киев с оръжия сериозно подкопава стратегическата и регионална сигурност.

Опровержение:

Това е повтарящ се дезинформационен наратив на прокремълските канали, който обвинява западните партньори на Киев в утежняване на войната в Украйна посредством доставката на оръжия. Това обвинение е отправено в контекста на руската пълномащабна инвазия в Украйна. То отвлича вниманието от отговорността на Москва за войната.

Украйна получава военна, икономическа и дипломатическа помощ по волята на нейните партньори с единствената цел да отблъсне непровокираната и неоправдана агресия на Русия. Украйна използва международното си право на самозащита съгласно член 51 на Хартата на Обединените нации. Киев не възнамерява да нахлува в Русия с оръжията, които западните съюзници осигуряват. НАТО не е въвлечено във военните действия между Русия и Украйна. Макар официални представители на Алианса често да посещават своите украински партньори и Киев да получава помощи от някои страни-членки на пакта, на фронта няма военнослужещи от НАТО.

Оригиналната публикация можете да откриете на следния линк: https://euvsdisinfo.eu/report/us-pushes-towards-nato-russia-clash-by-sending-atacms-to-ukraine

Превод: Николай Чадаров

Най-ново

Единична публикация

Избрани