Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вучич разпусна паралмента – Сърбия отива на предсрочни парлментарни избори

[post-views]
Вучич: Всички се въоръжават и ние не бива да изоставаме

Сърбия отива на предсрочни парламентарни избори. По-рано през деня президентът Александър Вучич с указ разпусна парламента и насрочи дата за вота на 17 декември. Само така Сърбия ще може да запази мира, стабилността и вътрешната кохезия и да покаже демократичност, заяви държавният глава.

Тази изборна кампания е възможност да се представят различни идеи, програми и политики, които обаче не трябва да застрашават жизнените интереси на Сърбия, подчерта Александър Вучич, след като подписа указа за насрочването на предсрочни парламентарни избори.

Александър Вучич – президент на Сърбия:

„Уважаеми граждани, желая ви успешни избори. Живеем във времена, които са трудни за целия свят, във време на глобални предизвикателства, войни и конфликти, във време, в което е нужно всички да бъдем обединени в борбата за запазване на жизнените национални и държавни интереси на Република Сърбия, във време, в което сме изправени пред натиск заради отношението ни към Косово и Метохия и други регионални въпроси.“

Освен за Народна скупщина, на 17 декември ще проведат и местни избори в 65 населени места, включително и столицата Белград след масовите оставки на кметове в края на миналия месец, които според местните медии е станала по партийно разпореждане. Според местни медии решението на Вучич да разпусне парламента е опит от негова страна да втвърди властта си, докато спечели време, за това как точно да нормализира отношенията си Косово. Едно от няколко условия за членството на страната в ЕС, което председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен посочи, при посещението си в Белград от вторник.

С провеждане на предсрочни избори Вучич се надява да сложи край на продължаващите от месеци протести срещу неговото управление провокирани от двете масови стрелби в Белград и Младованец по рано през годината.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани