Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Окончателно: От ноември природният газ поскъпва с 36% до 82,12 лв./MWh

[post-views]
Природният газ може да поскъпне с около 27% през януари, а не с 40%

Комисията за енергийно и водно регулиране окончателно реши цената на природния газ за ноември да се повиши с 36 процента и да се продава за 82,12 лева за мегаватчас, без такси и налози.

В заявката си до Комисията за енергийно и водно регулиране от „Булгаргаз“ посочват, че са осигурили за вътрешния пазар количество от четири различни източника за доставка.

В ценовия микс за ноември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставен по интерконектора България – Гърция по дългосрочния договор с Азербайджан, нещо, което покрива над 1/3 от очакваното потребление за месеца.

Освен това след проведени търгове „Булгаргаз“ е сключил за този месец три договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона.

От енергийния регулатор посочват още, че основните фактори за поскъпването с 36 на сто са значителният ръст на ценообразуващия индекс на Нидерландската борса за месец ноември, увеличените количества за доставка за предстоящия отоплителен сезон и негативното влияние на военните конфликти в Украйна и Близкия изток върху пазарните цени на синьото гориво.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани