Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Урсула фон дер Лайен: Бъдещето на Босна и Херцеговина е в Европейския съюз

[post-views]
ЕК обеща 500 млн. евро на Западните Балкани за подобряване на енергийната инфраструктура

Бъдещето на Босна и Херцеговина е в Европейския съюз. Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен при посещението си в столицата Сараево, която бе  последната спирка от дипломатическата й обиколка в държавите от Западните балкани.

Посещението на Урсула фон дер Лайен започна със среща с членовете на Председателството на Босна което проведе и двустранен разговор с председателката на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Крищо.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК:

„Първото ми послание е основно да подчертая отново, че бъдещето на Босна и Херцеговина е в ЕС. Подчертавам колко силна е нашата подкрепа за вашия европейски път“.

Показахте чрез съставянето на правителството и всичко, което се направи през първата година, че страната може да постигне резултати, но сега трябва да се постигне решителен напредък в  отношение на изпълнението на останалите 14 приоритет, подчерта още фон дер Лайен.

Преди да пристигне в Сараево председателка на ЕК посети Сърбия и Черно гора, като обиколката в страните от Западните балкани започна в Косово и Северна Македония. В Скопие тя обсъди с властите необходимостта да бъдат приети промените в Конституцията, които предвиждат и вписването на българите в нея.

По време на обиколката си Фон дер Лайн представи и плановете на ЕС да отпусне 6 милиарда евро помощ за страните от Западните Балкани, за да подпомогне необходимите реформи за интегрирането на района в 27 членния икономически блок.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани