Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Южнокорейското разузнаване смята, че Пхенян е доставил над един милион артилерийски снаряда на Русия

[post-views]
Севернокорейският лидер изрази твърдата си подкрепа за Путин по случай Деня на победата

Южнокорейското разузнаване смята, че от август насам Корейската народнодемократическа република (КНДР) е доставила над един милион артилерийски снаряда на Русия,  за да подпомогне войната на руския президент Владимир Путин в Украйна, предаде Асошиейтед прес, като се позова на южнокорейски депутат, присъствал на брифинг при закрити врата с представители на разузнаването.

Северна Корея и Русия активно засилват видимостта на партньорството си в условията на отделни, задълбочаващи се конфронтации със САЩ. Тяхната дипломация – изтъкната при срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и Путин през септември – предизвика безпокойство относно оръжейното споразумение, според което Пхенян доставя на Москва крайно необходими боеприпаси в замяна на усъвършенствани руски технологии, които биха могли да подсилят въоръжените с ядрено оръжие войски на Ким.

Както Пхенян, така и Москва, отричат твърденията на Вашингтон и Сеул, че КНДР е предоставяла оръжие на Русия, отбелязва АП.

Според Ю Санг-бум, член на парламента в Сеул, южнокорейската Национална разузнавателна служба смята, че Северът е доставил над един милион артилерийски снаряда на Русия чрез кораби и други транспортни средства, за да подпомогне увеличаването на бойните способности на руските сили в Украйна.

Разузнаването смята, че Северна Корея работи на пълни обороти, за да задоволи руските нужди от боеприпаси, и също така мобилизира гражданите си, за да увеличи допълнително производството, отбеляза Ю. Има и признаци КНДР да е изпратила оръжейни експерти в Русия през октомври, за да консултират руски служители как да използват изнесените севернокорейски оръжия.

Служителите на южнокорейското разузнаване за момента не са отговорили на молбата на АП за потвърждение на твърденията на Ю Санг-бум за срещата. Службата има разнопосочни резултати от проследяването на събитията в Северна Корея, тъй като изпитва затруднения от строгия контрол на информацията от страната на Пхенян, отбелязва АП.

В Южна Корея се опасяват, че КНДР може да получи технологии от чувствителен характер, които да засилят заплахата от програмата на Ким за ядрени оръжия и ракети. Въпреки това Националата разузнавателна служба смята, че е по-вероятно руската помощ да бъде ограничена до конвенционалните способности, като може би ще включва усилия за подобряване на остаряващите военновъздушни сили на Северна Корея, заяви Ю.

Възможно е Пхенян да получава и руска технологична помощ, тъй като напредва с плановете за изстрелване на първия си военен разузнавателен спътник, уточни той, цитирайки казаното от разузнавателната служба по време на срещата. След няколко поредни неуспешни опита за изстрелване през последните месеци Пхенян не успя да изпълни обещанието си да извърши трети опит през октомври. Южнокорейското разузнаване обаче смята, че Пхенян се намира във финалната фаза на подготовката за третото изстрелване, което е по-вероятно да бъде завърши с успех, добави законодателя.

Ким неведнъж е описвал възможностите за космическо разузнаване като изключително важни за наблюдението на военните дейности на САЩ и Южна Корея и за засилване на заплахата, която представляват неговите ракети, способни да пренасят ядрени бойци глави. Експерти твърдят, че решението да се срещне с Путин на космодрума „Восточний“, основен център за изстрелване на сателити в руския Далечен Изток, подсказва за желанието на Ким да потърси руска технологична помощ за разработването на разузнавателни спътници, отбелязва АП.

Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН забраняват изстрелването на спътници от страната на Северна Корея, тъй като те се разглеждат като прикритие за тестването на технологии за балистични ракети с голям обхват.

Миналият четвъртък САЩ, Южна Корея и Япония отправиха съвместно изявление, в което остро осъдиха това, което определиха като доставка на боеприпаси и военно оборудване от страна на Северна Корея за Русия, заявявайки, че подобни оръжейни доставки значително увеличават човешките загуби в руската агресия срещу Украйна. Изявлението, публикувано от високопоставени дипломати на трите страни, дойде дни след като руският външен министър Сергей Лавров отрече твърденията на Вашингтон, че страната му е получила боеприпаси от Пхенян.

По-рано Белият дом заяви, че Северна Корея е доставила на Русия над 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси. Белият дом публикува снимки, които според него показват, че контейнерите са били натоварени на кораб, плаващ под руски флаг, преди да бъдат доставени чрез влак до Югозападна Русия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани