Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел продължава с ударите по цели в Газа, анклавът е без комуникации и интернет

[post-views]
Ситуацията в Газа се нажежи до червено, водят се най-тежките сражения от близо година

Израелската армия продължава с масираните бомбардировки срещу цели на Хамас в Газа, като през деня прекъсна комуникациите и интернета в анклава. Междувременно граничния пункт „Рафах“ на границата с Египет беше отворен, с което за първи път беше частично отменена наложената от Израел пълна блокада над Ивицата Газа.

Така изглеждат кратерите, които оставят израелските ракети в Газа. През деня израелската армия потвърди, че е нанесла въздушни удари срещу цели на ислямистите от Хамас в района на бежанския лагер „Джабалия“. При ударите са загинали най-малко 50 души, сред които и командир на ислямистите, за който се предполага, че е сред организаторите на терористичните атаки от 7 октомври. Израелската армия посочва, че при ударите е унищожен оперативен команден център на Хамас, както и мрежа от тунели, които ислямистите са използвали при нападението срещу Израел миналия месец.

Наред с въздушните удари, скорост набира и израелската сухопътна операцията, чиято основна цел на този етап, е град Газа, който по данни на военните остава основен бастион за бойците на Хамас.

От началото на сухопътната операция Израел е загубил 11 военнослужещи, с което общия брой на загиналите военни от 7 октомври до днес скочи на 327 души.

Междувременно най-големият телекомуникационен оператор в Газа „Палтел“ обяви в интернет, че комуникациите и интернет услугите в палестинския анклав са напълно прекъснати.

При друг развой на събитията от деня временно беше отворен граничния пункт между Египет и Газа, с което частично беше отменена наложената Израел пълна блокада над палестинския анклав.

Отварянето на пункта „Рафах“ е договорено с посредничеството на Катар, като освен ускоряването на хуманитарната помощ за Газа ще позволи и евакуацията на тежко пострадали палестинци, както и на намиращите се в ивицата чуждестранни граждани. До днес единствените хора напуснали палестинския анклав бяха 4-ма заложници освободени от Хамас, посочва Би Би Си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани