Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Властите в Молдова се готвят за въоръжен конфликт с Русия

[post-views]
Парламентът на Молдова осъди руската инвазия в Украйна, наричайки я "геноцид"

[…] молдовските власти се готвят за въоръжен конфликт с Русия. [Президентът] Санду първоначално включваше изтласкването на руското военно присъствие от региона. Тя очерта позицията си в първото интервю след победата си на президентските избори. Но сега тя директно подготвя Молдова за въоръжен конфликт с Русия.

[…] Силният натиск на Молдова върху руската армия може да бъде подкрепен от НАТО приблизително по същия начин, по който Западът сега подкрепя Украйна срещу Русия.

ОТГОВОР

Повтарящ се прокремълски дезинформационен разказ, насочен към проевропейските молдовски власти, твърдейки, че тяхната подкрепа за Украйна в крайна сметка ще въвлече Молдова във войната.

Твърдението също така се стреми да подкопае укрепването на отбранителните способности на Република Молдова, извършено през последната година.

Твърдението също така умишлено изопачава значението на увеличението на бюджета за отбрана за 2024 г. и изявлението на президента Мая Санду на Мюнхенската мирна конференция през февруари 2023 г., че Молдова се нуждае от система за наблюдение и противовъздушна отбрана, се представят като подготовка за война с Русия .

Както президентът Мая Санду, така и министър-председателят Дорин Речан многократно са заявявали, че Молдова укрепва отбранителните способности на националната армия изключително за отбранителни цели в контекста на настоящата ситуация в региона, като в същото време запазва статута си неутралитет, определен в конституцията.

Вижте още подобни случаи за „подготовката“ на Молдова за войната на следните линкове:

https://euvsdisinfo.eu/report/moldova-is-preparing-for-a-new-war-against-transnistria

https://euvsdisinfo.eu/report/moldova-is-preparing-for-war

Превод: Ива Сапунджиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани