Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Възможностите за влияние са безкрайни

[post-views]
ДЕЗИНФО: Washington Post: Отказът на Путин да осъди Хамас дава плодове

„През 1960-те години професорът от Йейл Стенли Милграм провежда известните си експерименти за подчиняване на авторитет. Оказва се, че ако доктор (лице в бяла престилка) дава инструкциите, огромна част от хората са склонни да пуснат висок волтаж ток на човешки същества, съзнавайки, че това им причинява голяма болка и дори може да ги убие. Тоест, под инструкциите на авторитета (властта в общия случай) мнозинството хора биха станали съучастници и извършители на престъпления.“ Това пише Даниел Смилов в коментар за „Дойче Веле“. Публикуваме мнението му с известни съкращения.

По морално-политически въпроси отговорността на „авторитетите“ политици, медии, общественици е огромна. Те създават модели, те формират тенденции и насочват информационния поток в определена посока. Когато един авторитет говори от екрана на телевизора или от страниците на печатните издания, той се приема за номинална истина. Човек си дава сметка, че ако един авторитет е допуснат да говори пред обществото през медиите или през какъвто и да било друг информационен канал, то това непременно е станало, защото този авторитет говори истината. Авторитетът предполага автентичност, но невинаги е така, показват практиката и действителността. Именно за манипулациите и възможностите им говори и Даниел Смилов:

„Всъщност наръчниците за манипулиране на моралния компас на обществата са много детайлни и огромни по обем. Със социалните мрежи, изкуствения интелект и big data възможностите за влияние стават безкрайни. По време на „Брекзит“ скандалът с Cambridge Analytica повдигна булото на машинното психологическо профилиране в демокрациите. От тази гледна точка не е толкова изненадващо, че и с моралния компас на българите се правят експерименти.

Необходими са усилията на всички, за да не се окажат успешни тези експерименти.

Един от тях е наративът, че нацията е в опасност. Истерията, че групата е заплашена по някакъв начин, е основен механизъм за оправдаване на много престъпления. Нацистите са успели да убедят германците, че под 1% еврейско население в страната им е огромна опасност за „чистотата на арийската раса“. Днес сходна истерия се разиграва с „джендъра“ и „трансхуманизма“, които едва ли не разрушават тъканта на обществото и неговите „традиционни“ ценности (като домашното насилие, но и други).“ Веднъж като се създаде демон, неговите права и свободи лесно могат да се нарушават, е налаганото мнение в обществото.

Най-ново

Единична публикация

Избрани