Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Страйкър QB“ – куотърбекът на бойното поле

[post-views]
„Страйкър QB“ – куотърбекът на бойното поле

Михаил ГРИГОРОВ

„Страйкър QB“ – куотърбекът на бойното поле
„Страйкър Куотърбек“
Фото defenseworld.net

Инженерите на „Страйкър“ продължават да търсят най-иновативните решения за основната бронирана машина на американската пехота. За целта се разработват прототипи на машини, върху които се тестват и с които се демонстрират най-новите идеи и решения. Вследствие на това в последните две години той беше показан на изложенията на Асоциацията на американската армия в два варианта – „Страйкър Х“ и „Страйкър QB“ – „Страйкър Куотърбек“. Ръководството на компанията производител е решила да направи от „Страйкър“ куотърбек на бойното поле в бъдеще, вземайки предвид и това, че много от войниците обичат американския футбол.

Куотърбекът (QB) в американския футбол е най-важният играч на терена. Освен умения с топката той трябва да притежава и лидерски качества. Задачата му на игралното поле е да подава пасове, сам да тича с топката и да бъде достатъчно умел да излъже защитата на противника с бързи и нестандартни действия. На бойното поле осемколесната бронирана машина „Страйкър“ безспорно ще воюва срещу много по-смъртоносни противници от който и да било отбор на Националната футболна лига на САЩ. По тази причина компанията производител „Дженерал Дайнамикс Ленд Системс“ (ДДЛС) решава да направи от „Страйкър“ куотърбек на бойното поле, тоест „звездата“ на сухопътния бой с роботи като негови съотборници. Чрез създаването на „Страйкър QB” производителите искат да демонстрират „изкуството на възможното“, когато става дума за използване на съществуващи бойни платформи за управление на роботизирани машини или за интеграцията „човек–машина“.

Система за наблюдение Safran

Целта е вместо една пилотирана машина да управлява няколко наземни или въздушни робота, „Страйкър QB” да командва едновременно множество наземни роботи и безпилотни летателни апарати.

„Страйкър QB” е конфигуриран така, че да побере шестима войници. Двама от тях ще управляват машината, един ще бъде командир на мисията, а в задната част трима ще управляват наземните и въздушните безпилотни системи. По този начин производителите ще демонстрират нова технология на управление на способности на бойното поле. Досега със „Страйкър QB” като технологичен демонстратор са управлявани едновременно на полигон два наземни робота и три безпилотни летателни системи. От компанията казват, че в досегашната практика на използване на съществуващи пилотирани машини се е стигало до контролиране само на един или два наземни робота. Сега с разработването на нова електронна архитектура от следващо поколение вграждането на изкуствен интелект, подобряването на мощността и увеличаването на вътрешното пространство на „Страйкър QB“ е възможно да се постигне това, което се нарича „мултироботизиран контрол“. 

Наземен 10-тонен робот  със система за противовъздушна отбрана

Наземните роботи са 10-тонни верижни  платформи и могат да оказват огнева поддръжка с пряк и непряк огън, да преодоляват тежки терени, да водят борба с дронове и електронна война, да изпълняват разузнавателни задачи.

„Страйкър“ ще „вижда“ на големи разстояния и на 360 градуса около себе си, ще разполага с усъвършенствани екрани и контролери, както и ще може да управлява впечатляващ брой роботи едновременно. В демонстратора „Страйкър QB“ е премахната апаратурата за дистанционната оръжейна станция и седалките за войската в задната част. Той се задвижва от хибридна дизелово-електрическа система и е с отворена модулна архитектура. Това дава възможност на армията да интегрира върху машината всяка система за активна защита, която желае. „Страйкър QB“ беше показан публично през тази година, а през миналата година производителят извади на бял свят „Страйкър X“. Това не беше макет, а действащ прототип, който имаше за цел да покаже какви способности потенциално биха могли да бъдат интегрирани на действащите страйкъри. Освен това ще могат да се изпробват и бъдещи иновативни програми за бронираните бойни машини.

По този начин „Страйкър Х“ влияе на развитието на „Страйкър QB“, като вдъхновява и усъвършенстването на наземните роботизирани бойни машини. Електрооптичната система Safran се монтира лесно и осигурява на екипажа пълна ситуационна осведоменост при работата с роботизираните платформи в полеви условия. „Страйкър QB“ е икономичен, екологичен и може да работи тихо като часовник.

Най-добрата защита

срещу мини и СВУ

„Страйкър“ е добре защитен от мини и СВУ, усилено е и окачването му

Американската армия ускорено развива технологиите за отбранителните и нападателни способности на „Страйкър“ с атакуващи дронове камикадзе, лазерни оръжия, брони за неутрализиране на бомби, мини и ракети, и по-мощно 30-мм оръдие, заявяват конструкторите на машината. Това включва и система за противовъздушна отбрана с ракети „Стингър“ и „Хелфайър“. Производителят „Дженерал Дайнамикс“ тества интегрирана система за дронове в комбинация със сензор и стрелец. Машината се оборудва с малък дрон за вертикално излитане. Дронът излита от купола на машината, намира вражеската цел и предава видеоинформация за стрелеца. От машината могат да унищожат целта с ракета. Това в крайна сметка ще действа като собствена система на „Страйкър“, известна като „ловец–убиец“. Тази и други технологии са част от защитата на „Страйкър“. Един механичен способ за защита е бронята от метални летви. Те представляват бариера, отдалечена на 50 см от корпуса, която предотвратява удари от противотанкови ракети. Разработва се и допълнителна броня, която трябва да влезе в експлоатация до 2005 г., срещу противотанкови ракети.

Страйкърът е по-добре защитен от много други бронетранспортьори, включително руски и китайски, единодушни са световните експерти. Той е в Топ 10 на световната класация за най-добрите бронетранспортьори. Лицевата му броня издържа на бронебойни патрони калибър 14,5 мм, а керамичната добавка отстрани го защитава изцяло. Експертите твърдят още, че „Страйкър“ са най-добре защитени от мини и самоделни взривни устройства (СВУ). Дъното му е двойно, вместо V-образно, подсилена е и ходовата му част.

Той разполага с автоматична противопожарна система и система за ядрена, химична и биологична защита. За него наскоро беше проектирана и реактивна броня. Реактивната броня експлодира, ако до повърхността й достигне противотанкова ракета и я унищожава. Този тип брони са трислойни, като в средата е взривното вещество. Реактивната броня трябва да замени конструкцията от метални  летви на бойното поле.

Най-ново

Единична публикация

Избрани