Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тежки разрушения при нова руската въздушна атака срещу Украйна

[post-views]
Центърът на Херсон остана без ток, има и повредени сгради

Тежки разрушения при нова руската въздушна атака срещу Украйна
Снимка: ukrinform.ua

Руската армия с нова мащабна въздушна атака с дронове-камикадзе срещу Украйна. По данни на военното командване в Киев през изминалата нощ вражеските сили са изстреляли близо 40 дрона-камикадзе, както и крилата ракета с прецизно насочване Х-59. Украинските военни посочват, че при атаката има частично разрушена критични инфраструктура.

Украинската противовъздушна отбрана е успяла да свали повече от половината дронове-камикдзе изстреляни от руската армия през изминалата нощ, заяви президентът на страната Володимир Зеленски в традиционно си видео обръщение към хората.

Наред с областите в района на фронтова линия, като Херсон, Запорожие и Харков, на масирана въздушна атака е била подложена и западната Лвовска област.

По данни на местната военна администрация най-малко 16 ирански дрона-камидзе са били изстреляни срещу областта, като част от тях са поразили критични инфраструктурни обекти. За сега няма да данни за пострадали или ранени.

Съобщения за експлозии вследствие на последната руска въздушна атака идват още от западната Ивано –Франкивска област, където е поразена военна база и от южната Одеска област.

Военни експерти посочват, че с наближаването на зимните месеци, руската армия най-вероятно отново ще прибегне до масирани въздушни удари срещу енергийната мрежа на Украйна.

Междувременно украинското командване посочва, че очаква във всеки един момент да започне и третата масирана вълна от атаки на руската армия в района на град Авдеевка в източната Донецка област, като част от усилията на Москва да придобие фронта. Припомням, че първата от месеци настъпателна операция на руската армия започна в началото на октомври, като според оценката на военните експерти кампанията, поне за сега е пълен провал за руското командване.

Освен в защита силите на Киев продължават и с частични успехи по Мелитополското направление на юг, както укрепване на позициите на източния бряг на река Днепър в частично окупираната Херсонска област.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани